Ga naar de inhoud
Onrust temperen

Kabinetsplan: versneld honderden miljoenen euro's voor uitkopen boeren

Beeld © Guus Schoonewille Fotografie

Het kabinet wil versneld honderden miljoenen euro's uittrekken om boeren uit te kopen, zodat andere boeren en bedrijven op een legale manier kunnen doorgaan. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het kabinet hoopt op die manier de onrust onder woedende boeren te temperen en de provincies tegemoet te komen.

Versnellingsplannen

Over de laatste details van het plan wordt nog gesproken, naar verwachting wordt het kabinetsplan in de loop van volgende week officieel gepresenteerd. In veel provincies liggen nu al 'versnellingsplannen' om boeren uit te kopen en in industrie en mobiliteit de uitstoot van stikstof te verminderen. De uitvoering van die plannen wacht op geld van het kabinet. In het kabinetsplan van minister Van der Wal krijgen provincies de ruimte om hun plannen uit te voeren.

Hier
Lees ook:
Hier gaat het elke dag over stikstof, hoe is dat in het buitenland?

Doordat boeren worden uitgekocht, komt stikstofruimte beschikbaar. Die ruimte wil de minister benutten om zogenaamde 'PAS-melders' te helpen. Dat zijn boeren en bedrijven die sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 illegaal bezig zijn.

Boeren in onzekerheid

Destijds heeft de Raad van State het 'Programma Aanpak Stikstof' vernietigd. Omdat de hoogste bestuursrechter de aanpak illegaal verklaarde, zitten sinds de uitspraak enkele duizenden boeren en bedrijven in grote onzekerheid.

Uitstoot
Lees ook:
Uitstoot stikstof Nederlandse veestapel vorig jaar verder gedaald

Sinds de presentatie van de stikstofplannen enkele weken geleden is er grote onrust onder boeren en op het platteland. Het kabinet probeert een gesprek met de boerensector op gang te brengen, onder leiding van voormalig VVD-minister Johan Remkes.

Remkes komt binnenkort terug van vakantie. Aanstaande woensdag heeft hij het eerste gesprek met de betrokken ministers. Verschillende boerenorganisaties hebben laten weten dat ze geen vertrouwen hebben in Remkes.

Bekijk ook: Alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies?