Ga naar de inhoud
Niet doorvragen

Ongehoord Nederland krijgt sanctie van ruim 90.000 euro voor schenden journalistieke code

Omroepbaas van Ongehoord Nederland Arnold Karskens. Beeld © ANP

De Raad van Bestuur van de NPO legt omroep Ongehoord Nederland (ON!) een financiële sanctie op van 93.442,43 euro voor het schenden van de journalistieke code van de NPO. Gasten in een talkshow van de omroep konden zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken doen. Dat is in strijd met de journalistieke code van de NPO.

De sanctie houdt in dat een bedrag ter hoogte van 2,5 procent van het voor ON! vastgestelde jaarbudget voor het jaar 2022 wordt ingehouden. Het gaat bedrag zal worden verrekend met het nog vast te stellen budget voor het jaar 2023.

NPO
Lees ook:
NPO wil omroep Ongehoord Nederland korten in budget tot ruim 5 ton

Ruim half miljoen

Op grond van de Mediawet kon het budget van de omroep (in totaal ongeveer 3,5 miljoen euro) met maximaal 15 procent worden gekort. Dat zou dus gaan om een bedrag van 525.000 euro. De daadwerkelijk sanctie is dus aanmerkelijk lager.

De omroep krijgt de sanctie na onderzoek door de Ombudsman van de publieke omroepen naar het journalistiek handelen van het ON!-programma Ongehoord Nieuws. Die concludeerde dat de Journalistieke Code NPO stelselmatig is geschonden en dat gasten zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken konden doen.

Geen tegenwicht

Presentatoren van ON! vroegen zelden door als gasten ongefundeerde of niet-feitelijke uitspraken deden. Zo stelde Forum voor Democratie-parlementariër Freek Jansen dat het kabinet 'ons land wil ontmantelen' door 'het criminele Afrikaanse gebeuren' uit Franse voorsteden naar Nederland te halen als arbeidsmigrant. De presentatoren gaven na deze opmerking geen tegenwicht en vroegen niet door.

De Raad van Bestuur van de NPO gaat er vanuit dat Ongehoord Nederland nu maatregelen neemt om de journalistieke code van de publieke omroep te respecteren.

Ombudsman
Lees ook:
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland brengt onjuiste informatie en schendt code NPO

Reactie Ongehoord Nederland

Voorzitter Arnold Karskens beraadt zich namens Ongehoord Nederland (ON!) op juridische stappen tegen de strafmaatregel die de raad van bestuur van de NPO de omroep heeft opgelegd. Volgens een verklaring is Ongehoord Nederland wel 'positief gestemd' dat de NPO de boete heeft verlaagd tot ruim 93.000 euro in plaats van de 600.000 euro die het had kunnen opleggen. Toch noemt Karskens dit 'nog steeds heel veel geld', geld dat hij naar eigen zeggen niet kan besteden aan de verbetering van de programma's.

Karskens benadrukt daarnaast dat ON! het oneens is met de raad van bestuur dat de omroep een strafkorting verdient 'omdat wij bepaalde, blijkbaar ongewenste, meningen hebben laten horen over bijvoorbeeld de enorme massa-immigratie en de gevolgen van de doorgeslagen klimaat-en milieumaatregelen in ons land voor boer en burger'. "Een boete, omdat wij gekozen volksvertegenwoordigers in onze uitzendingen uitgebreid aan het woord laten."