Na meerdere onthullingen

Toezichthouder gaat mogelijke belangenverstrengeling NPO onderzoeken

07 juli 2022 14:39 Aangepast: 07 juli 2022 14:42

Het Commissariaat voor de Media gaat een onderzoek instellen rond de mogelijke belangenverstrengeling bij de NPO. Het onderzoek wordt ingesteld na meerdere onthullingen over de hechte banden die toenmalig NPO-topvrouw Shula Rijxman had met de politieke top die over de NPO gaat.

BNR meldde dat een klokkenluider aan de bel had getrokken over de hechte banden die Rijxman had met 'beleidsbepalende functionarissen' bij het ministerie. Zo meldde de zender dat de NPO-topvrouw een privérelatie onderhield met hoogste ambtenaar van het ministerie: degene die verantwoordelijk is voor de verdeling van het geld bij de NPO.

Rijxman is nu wethouder voor D66 in Amsterdam. 

Onderzoek doen

De toezichthouder gaat nu onderzoek doen. De aanleiding voor het onderzoek zijn volgens de toezichthouder 'signalen in de afgelopen periode'. Het onderzoek richt zich volgens het Commissariaat op de processen die belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke relaties en werkrelaties tussen beleidsbepalende functionarissen van de NPO en personen in relevante functies buiten de publieke omroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-bestuursvoorzitter NPO handelde mogelijk in strijd met interne gedragsregels

Er kwam deze week nog een tweede zaak rond Rijxman aan het licht. Zij zou in 2017 een privévakantie met staatssecretaris Sander Dekker van Media niet gemeld hebben bij haar werkgever. Het Commissariaat voor de Media meldt dat er gedurende het onderzoek geen mededelingen meer worden gedaan. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek klaar zal zijn.

Yvon Jaspers

Een aantal NPO-presentatoren lag de afgelopen jaren ook onder vuur vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Zo was Boer zoekt vrouw-icoon Yvon Jaspers een aantal jaar actief bij ForFarmers, het grootste veevoerbedrijf van Europa. Het Commissariaat voor de Media stelde een onderzoek in maar oordeelde uiteindelijk dat er geen sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Ook stelde de waakhond een onderzoek in naar de campagnefilmpjes die Op1-presentator Jort Kelder maakte voor Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. AVROTROS zag in deze kwestie 'geen enkele reden om in te grijpen'. Ook rezen er vragen rond het commerciële concert dat Matthijs van Nieuwkerk organiseerde rond zijn programma Matthijs Gaat Door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-bestuursvoorzitter NPO handelde mogelijk in strijd met interne gedragsregels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore