Jarenlang zag de Belastingdienst toeslagenadvocaat Eva González Pérez vooral als lastpak. De dienst werkte niet mee aan haar pogingen om genoegdoening te krijgen voor haar cliënten. Ook de aanhoudende vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt werden als vervelend ervaren.
Dat blijkt uit een dikke stapel documenten die is vrijgegeven met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In interne memo's en e-mails schilderen ambtenaren González Pérez af als onbetrouwbaar en zetten ze vraagtekens bij wie ze precies vertegenwoordigt.
Vanaf 2014 staat González Pérez ouders bij die onterecht hun kinderopvangtoeslag zijn kwijtgeraakt, in het zogenaamde CAF11-onderzoek. Ook al wordt ze bij de rechter en later bij de Raad van State in het gelijk gesteld, toch lopen gesprekken met de Belastingdienst over schadevergoeding steevast op niets uit.

Onnavolgbaar
De nu vrijgegeven stukken illustreren de wantrouwende houding van de fiscus richting de advocaat. "Haar wegen zijn onnavolgbaar", zo valt al te lezen in een memo in 2016.
Er worden vraagtekens gezet bij wie ze precies vertegenwoordigt. "Zij heeft meerdere malen gesteld dat zich dagelijks nieuwe klanten melden, maar daar ga ik niet van uit", staat in een memo in 2017.
González Pérez geeft niet op en blijft aandringen op een oplossing voor gedupeerde ouders die ze vertegenwoordigt. Maar de Belastingdienst houdt keer op keer de boot af. "Ik zie weinig heil in een gesprek met mevrouw", mailt een ambtenaar in april 2018 aan een collega.
Pieter Omtzigt
Als Omtzigt zich in de zaak vastbijt, wordt dat ook vooral gezien als hinderlijk. Tot toenemende ergernis en woede van Omtzigt is het duwen en trekken om informatie los te krijgen. Uit interne mailwisseling blijkt dat dit een bewuste lijn is.
Intern wordt het als pluspunt gezien als Omtzigt even druk is met andere zaken, zo blijkt wel uit een memo uit 2017. "Vanuit Omtzigt verwacht ik niet zoveel gezien het feit dat Prinsjesdag komt en hij ook druk is met het Europese corruptieschandaal."

Doofpot
Dat na vele Kamerdebatten, een parlementair onderzoek en een reeks Wob-verzoeken nog steeds nieuwe informatie boven tafel komt, bevestigt voor SP-Kamerlid Renske Leijten dat er sprake is van een doofpot.
Als lid van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) had Leijten enkele van de nu openbaar gemaakte stukken graag eerder gezien. "Verhoren van de POK waren echt anders geweest met de informatie." Eerder beklaagde de POK zich er ook al over dat cruciale informatie voor de ondervragingscommissie was achtergehouden.