Verlichten druk op Ter Apel

Tweede aanmeldcentrum asielzoekers komt in Bant

06 juli 2022 11:40 Aangepast: 06 juli 2022 15:27
Beeld © ANP

Het kabinet heeft een locatie gevonden voor een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant in de Noordoostpolder. Er zijn daar zo'n 250 tot 300 opvangplekken beschikbaar. Dat heeft staatssecretaris Van der Burg bekendgemaakt. Het kabinet zocht al enige tijd naar een plek voor een tweede aanmeldcentrum.

Het andere aanmeldcentrum staat in het Groningse Ter Apel. Daar is het zo druk dat asielzoekers soms gedwongen zijn op stoelen of in tenten te slapen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van der Burg: 'Zoals het nu gaat in Ter Apel, gaat het niet langer'

Belangrijke stap

Van der Burg is blij dat er nu een extra locatie is. "We zetten hiermee een belangrijke stap in het beter spreiden van de druk op de asielopvang in Nederland. Dat is hard nodig, vooral voor Ter Apel."

Het aangekochte kavel in Bant is bedoeld voor de eerste stappen van asielzoekers in hun asielprocedure in Nederland. Het is op loopafstand van het bestaande asielzoekerscentrum te Luttelgeest.

"De succesvolle realisatie van de beoogde locatie valt of staat met de bereidheid van de gemeente Noordoostpolder", waarschuwt Van der Burg wel.

Enorme druk op asielketen

De druk op de Nederlandse asielketen is enorm. Doordat er geen woningen zijn voor statushouders, blijven zij in asielzoekerscentra wonen. Daar is geen extra plek meer.

Waardoor mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel niet kunnen doorschuiven naar die asielzoekerscentra. En dat zorgt er weer voor dat het aanmeldcentrum in Ter Apel overbevolkt raakt. Want er blijven nog dagelijks nieuwe asielzoekers naar Nederland komen die zich moeten melden in Ter Apel.

De burgemeester van Bant is het niet eens met de keuze van het kabinet:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore