Kamer boos, Rutte zwicht: meer geld voor laagste inkomens
Het kabinet gaat snel om tafel met gemeenten om te zorgen dat de allerlaagste inkomens nog dit jaar een extra energietoeslag van 500 euro krijgen. Dat zei premier Rutte in de Tweede Kamer, nadat hij een woedende oppositie over zich heen had gekregen in een debat over de Voorjaarsnota en de afgenomen koopkracht van de bevolking.
Oppositiepartijen PVV, PvdA, GroenLinks, SP, DENK en Van Haga noemden het gebrek aan ideeën van het kabinet om de koopkracht te repareren 'schaamteloos', 'ondenkbaar' en 'onacceptabel'. Die partijen waren woedend dat het kabinet zelf geen voorstellen had gedaan om iets aan de koopkracht te doen.

Rutte begon het debat door erop te wijzen dat er heel weinig mogelijk was. Aanvankelijk wees hij erop dat via de gemeenten misschien nog wel iets te proberen was, maar dat de meeste voorstellen van de oppositie op uitvoeringsproblemen zouden stuiten. Het zou te veel personeel vragen om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek terecht zou komen.
Middelvinger
"Hoe durft het kabinet hiernaartoe te komen met lege handen?" zei SP-leider Lilian Marijnissen. Ze noemde het 'onacceptabel' als er niets gebeurt. "Als het kabinet dat niet kan, dan moeten ze maar plaats maken voor mensen die het wel kunnen."
De Kamer staat volgens PVV-leider Geert Wilders voor 'Piet Snot' als het kabinet niet wil handelen. Hij spreekt van 'een middelvinger' van de premier naar alle mensen in Nederland:
Kamer boos, Rutte zwicht: meer geld voor laagste inkomens
"Schaamteloos" noemde GroenLinks-voorman Jesse Klaver het. "Als ons voorstel niet goed genoeg was, dan had u met een alternatief moeten komen", zei PvdA-voorvrouw Attje Kuiken. "Dat is niet gebeurd."
'Volgend jaar is te laat'
"Wat wij hier vanavond doen, maakt het verschil of kinderen wel of niet kunnen voetballen volgend jaar", aldus Klaver, wijzend op de contributie die straks weer moet worden betaald. Kuiken: "Volgend jaar is voor te veel mensen gewoon te laat."
Rutte wierp tegen dat er al dik 6 miljard euro is uitgetrokken. Hij zei te hopen dat de energietoeslag van 800 euro verhoogd kan worden via de gemeenten. Maar volgens de premier is het 'verstandiger' om daar in augustus een besluit over te nemen. Het kabinet heeft dan de laatste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de financiële situatie van huishoudens.
Amateurtoneel
Toen fractievoorzitter van coalitiegenoot CDA Pieter Heerma daarop voorstelde het overleg met de gemeenten zo snel mogelijk te voeren en daarop steun kreeg van coalitiegenoot D66, zegde Rutte dat direct toe.
Het leidde tot hoongelach bij de oppositie. 'Amateurtoneel' noemde Klaver het vermeende opzetje tussen de coalitiegenoten. Wel zeiden oppositiepartijen blij te zijn dat er iets gebeurt voor de laagste inkomens. Tegelijkertijd betreuren zij dat er niets wordt ondernomen voor de middeninkomens, die ook last hebben van de stijgende prijzen.

'Eerst wel compensatie koopkrachtverlies, toen niet en nu weer wel'
"Er was geen touw meer aan vast te knopen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Twee weken geleden leek het kabinet de deur al open te zetten voor extra compensatie. Afgelopen vrijdag ging daar toch een streep doorheen. Vanmiddag leek er alsnog iets mogelijk, maar zei het kabinet daar pas in augustus echt duidelijkheid over te kunnen geven. Dat maakte de oppositie, die er al maanden op hamert dat de compensatie die tot nu toe is gegeven niet genoeg is, giftig. Dat leidde alsnog tot de harde toezegging dat de allerlaagste inkomens dit jaar nog 500 euro extra energietoeslag krijgen. Let wel, alleen de allerlaagste inkomens. Voor middeninkomens waar de Tweede Kamer zich ook grote zorgen over maakt, biedt dit geen soelaas."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.