Ga naar de inhoud
Serval niet, bunzing wel

Welke dieren mogen nog als huisdier? Dit is de nieuwe lijst van het kabinet

Erik met zijn serval.

Het kabinet heeft een lijst met 30 zoogdieren samengesteld die je thuis mag houden. De servalkat, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024. "Onbegrijpelijk", vindt Betty Hagebeek die zes servalkatten heeft en ze ook fokt.

Jarenlang onderzocht een groep onafhankelijke experts namens het kabinet 300 zoogdieren. Met als vraag: wel of niet geschikt als huisdier? Onderaan de streep hebben 30 zoogdieren de test doorstaan. Die zijn goedgekeurd om als huisdier te houden en staan op de zogenoemde positieflijst.

Later dit jaar komt nog een lijst toegestane reptielen. 

Gevaarlijk 

De dieren die afvallen zijn volgens de experts ongeschikt als huisdier omdat ze gevaarlijk zijn. Ze kunnen agressief zijn en daardoor een gevaar zijn voor de samenleving. Ook worden sommige dieren verboden omdat ze gewoonweg niet geschikt zijn als huisdier, omdat het gewoon wilde dieren zijn en niet thuishoren in een hok.

Zoals de egel, de chinchilla en de degoe. Ook de Russische dwerghamster is vanaf 2024 verboden. Volgens de onderzoekers bijt dit beestje, hoort het niet thuis in een hok en plant het diertje zich heel snel voort.  

Servalkat wordt straks verboden als huisdier

01:44
Servalkat straks verboden als huisdier: 'Alle leuke dingen mogen niet meer'

'Beter voor dierenwelzijn'

Minister Henk Staghouwer hoopt met de lijst een stap te zetten in de verbetering van het dierenwelzijn. "Ik heb lang naar deze lijst uitgekeken. Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens voorop stellen."

Mensen die nu een dier hebben dat niet op de zogenoemde positieflijst staat, mogen dat houden zolang het leeft. Maar nieuwe dieren mogen vanaf 2024 niet meer worden aangeschaft.

Steeds populairder

Zoals de serval, die in ons land aan populariteit toeneemt. Een serval is kleiner dan een tijger maar groter dan een kat. Hij leeft normaal op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. Tijgerkat, wordt-ie in Italië genoemd. Naar schatting hebben ruim honderd mensen  in ons land zo'n serval. Mogelijk komen mensen ook op het idee door beroemdheden zoals Justin Bieber die servallen heeft.

Betty Hagebeek heeft zes servalkatten. "Een serval is een hartstikke lief beest. maar het is net als een paard. Voor een paard moet je een stal hebben, voor servals moet je een grote ren hebben. Ze moeten de ruimte hebben. Als je die hebt; kan dat prima."

Slecht idee

Hagebeek ziet niets in een verbod. "Goede regels en eerlijke voorlichting zijn van belang en niet alleen voor de serval."

Of minister Staghouwer niet bang is dat juist nu mensen als een malle servals aanschaffen? "Nee ik vertrouw erop dat mensen nadenken. Dieren als dit moet je niet houden als huisdier."

Dit is de positieflijst van het kabinet:

 1. Afrikaanse dwergrelmuis
 2. Algerijnse gerbil
 3. Alpaca
 4. Bleke gerbil
 5. Bruine rat
 6. Bunzing
 7. Cavia
 8. Chinese dwerghamster
 9. Chinese waterree
 10. Dwergrenmuis
 11. Ezel
 12. Fret
 13. Geit
 14. Goudhamster
 15. Grote Egyptische renmuis
 16. Harrington's gerbil
 17. Hond
 18. Huiskat
 19. Huismuis
 20. Kameel
 21. Konijn
 22. Lama
 23. Mongoolse gerbil
 24. Noordafrikaanse renmuis
 25. Paard
 26. Rund
 27. Schaap
 28. Varken
 29. Waterbuffel
 30. Woestijnslaapmuis