Ga naar de inhoud
Ondanks wens Kamer

Kabinet gaat btw op groente en fruit pas in 2024 schrappen

Een groente- en fruitafdeling in de supermarkt. Beeld © ANP

Het kabinet gaat de btw op groente en fruit pas vanaf 2024 schrappen. Dat schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). De Tweede Kamer drong er begin dit jaar al op aan om de maatregel tegen overgewicht zo snel mogelijk in te voeren. Maar dat lukt dus niet.

De oorzaak is volgens het kabinet de juridische definitie van groente en fruit. De afbakening van wat groente of fruit is, 'is een puzzel', schrijven Van Ooijen en staatssecretaris van Financiën Van Rij. Toegevoegde suikers of zout, en het wassen, schillen, snijden of verpakken van producten maken het onduidelijk wat wel of niet onder de btw-vrijstelling moet vallen.

Btw
Lees ook:
Btw op groente en fruit niet voor de zomer geschrapt, Kamer boos

Miljard minder inkomsten

"Er zijn vele varianten van groente en fruit(producten) verkrijgbaar die in meer of mindere mate gezond zijn en in meer of mindere mate door consumenten en ondernemers als groente- en fruitproducten worden gezien. De definitie die juridisch het meest geschikt is, is niet noodzakelijkerwijs ook de definitie die het sterkst leidt tot bevordering van de volksgezondheid of het best hanteerbaar is voor de praktijk en vice versa."

Daarom is er extra onderzoek nodig. Dat moet in januari 2023 klaar zijn. Uit een raming blijkt al wel dat het nultarief voor 1 miljard euro minder inkomsten voor de overheid zal zorgen.

Jeugd
Lees ook:
Jeugd vindt dagelijks frisdrank normaal: 'Suikertaks noodzakelijk voor daling'

Frisdrank- en suikerbelasting

In dezelfde brief wordt ingegaan op de invoering van een frisdrankbelasting en een mogelijke suikerbelasting. Er wordt aanvullend onderzoek gedaan naar hogere tarieven voor frisdranken met meer suiker. Ook wordt gekeken naar belasting op andere suikerhoudende producten.

Het kabinet voelt niets voor een uitzondering van de frisdrankbelasting voor alcoholvrij bier. Daar hadden Kamerleden wel om gevraagd omdat het een aantrekkelijker en gezonder alternatief is voor alcoholhoudende dranken.

Niet minder overgewicht

Het onderzoek naar frisdrankbelasting wordt in januari 2023 afgerond. Het onderzoek naar suikerbelasting moet in september 2023 klaar zijn.

In het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 werd al afgesproken om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Uit cijfers van het CBS eerder dit jaar bleek er nog niet veel veranderd.

Bekijk ook: Gezond eten vaak duurder dan ongezond eten

05:03
In deze video leggen we uit waarom gezond eten duurder is