Ga naar de inhoud
Koopkrachtreparatie

Kabinet: gemeenten zien toch ruimte voor hogere energietoeslag allerarmsten

Beeld © ANP

Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 'bespreekbaar', en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de allerarmste Nederlanders.

De Tweede Kamer wilde de gemeentelijke energietoeslag verhogen voor de allerarmsten. Aanvankelijk gaven de gemeenten aan dat dit in de uitvoering zeer moeilijk was. De gemeenten zouden het niet zien zitten om er weer een taak bij te krijgen.

Bovendien kostte het hen al moeite iedereen te vinden die recht heeft op de eerder toegezegde tegemoetkoming van 800 euro.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: geen 500 euro extra koopkrachtsteun voor lage en middeninkomens

Augustus

Maar nu hebben de gemeenten in overleg met het kabinet toch aangegeven dat ze 'het verhogen voor de energietoeslag voor 2022 bespreekbaar is', schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid) aan de Tweede Kamer.

De gemeenten zetten hiermee de deur op een kier voor het kabinet om toch dit jaar nog wat te doen om de pijn van de hoge prijzen wat te verzachten voor de huishoudens die hierdoor het hardst worden geraakt. Eerst leek een ingreep dit jaar uitgesloten. Voorstellen hiertoe uit de oppositie had het kabinet 'heel serieus' bekeken, maar zijn onuitvoerbaar gebleken, zei premier Mark Rutte vrijdag.

Extra kosten

Omdat het niet via de uitvoerders van de rijksoverheid zelf lukt, kan het mogelijk toch via gemeenten, aldus de VNG. Zij willen wel dat het kabinet opdraait voor de extra uitvoeringskosten.

Deze mogelijkheid zal de komende weken worden onderzocht, in overleg met de gemeenten. Wel moeten 'diverse randvoorwaarden worden ingevuld', waarschuwt Schouten. Om welk het bedrag het zal gaan, wordt in augustus besloten.

Meer doen

Hoewel Schouten nog slagen om de arm houdt, is de politieke druk op het kabinet groot om meer te doen voor huishoudens. De hele Kamer wil dit, en het kabinet heeft ook steun van een deel van de oppositie nodig om de Voorjaarsnota door de Eerste Kamer te loodsen.

Verschillende partijen hebben al aangegeven geen steun te willen geven als extra maatregelen uitblijven. Dinsdagavond debatteert de Kamer verder over de Voorjaarsnota.

Extra
Lees ook:
Extra steun voor lage- en middeninkomens? Kabinet worstelt met toeslag van 500 euro