Pas in september klaar

Onderzoek naar mondkapjesdeal Sywert van Lienden opnieuw vertraagd

05 juli 2022 12:09 Aangepast: 05 juli 2022 12:23
Sywert van Lienden bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP

Het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en het ministerie van VWS heeft opnieuw vertraging opgelopen. Onderzoeksbureau Deloitte levert het rapport pas medio september aan bij minister Conny Helder (VWS).

Helder had de Tweede Kamer beloofd het rapport in het reces te sturen. Ze betreurt de vertraging, schrijft ze aan de Kamer. Het uitstel wordt met name veroorzaakt door wederhoor dat betrokkenen kunnen geven op de onderzoeksresultaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM legt beslag op miljoenen van ondernemer Sywert van Lienden

Meer tijd

Betrokkenen geven aan meer tijd voor wederhoor nodig te hebben vanwege de omvang van het rapport. "Betrokkenen nemen meer tijd dan was verwacht", schrijft Helder. Ook heeft Deloitte verschillende wederhoorsessies moeten houden. Dat was noodzakelijk vanwege het commentaar op de onderzoeksbevindingen van andere geïnterviewden en aanvullende documentatie die aan direct betrokkenen is voorgelegd.

Helder heeft eind juni met Deloitte over de nieuwe vertraging gesproken. De minister wil het onderzoek zo snel mogelijk afronden, maar stelt ook dat 'zorgvuldigheid en volledigheid voorop blijven staan'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coolblue doet aangifte tegen Sywert van Lienden om mondkapjesdeal'

Kosten onderzoek

Het onderzoek van Deloitte, dat breder is dan de deal met Relief Goods Alliance van Van Lienden, heeft het ministerie tot nu tot 4,7 miljoen euro exclusief btw gekost. Dit bedrag gaat nog oplopen, zegt Helder, 'aangezien het onderzoek nog niet klaar is en het nog twee aanvullende deelonderzoeken behelst'.

Van Lienden en zijn zakenpartners verdienden miljoenen euro's met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Van Lienden zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar de verkoop van mondkapjes aan de overheid liep via zijn commerciële bedrijf.

Beslaglegging

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek en heeft inmiddels beslag gelegd op ruim 11,5 miljoen euro. Coolblue en uitzendbureau Randstad hebben aangifte gedaan tegen Van Lienden.

Zij werkten destijds belangeloos mee, omdat hen was gezegd dat het ging om een non-profitinitiatief vanuit Van Lienden.

Bekijk ook: De bemoeienis van Hugo de Jonge bij de omstreden Sywert-deal

Politiek verslaggever van de Volkskrant, Frank Hendrickx, over de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lieden en de rol van Hugo de Jonge daar in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore