Ga naar de inhoud
Uitwerking plannen

Kabinet wil onderwijs en kinderopvang niet helemaal dicht bij nieuwe coronagolf

Beeld © ANP

De kinderopvang en het basis- en voortgezet onderwijs gaan niet meer helemaal op slot bij een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet kan bij nieuwe coronagolf scholen niet meer zomaar sluiten

Fases pandemie

In verschillende scenario's, van donkergroen tot rood, is uitgewerkt welke stappen het onderwijs neemt in verschillende fases van de pandemie. Zelfs in het slechtste rode scenario gaat nog altijd een deel van de leerlingen naar school of naar de opvang. Het andere deel krijgt digitaal onderwijs op afstand of krijgt huiswerk mee. De leerlingen wisselen elkaar af.

In het plan staat niets over voorrang voor onderwijspersoneel bij een nieuwe vaccinatieronde, aldus de ingewijden. Zorgminister Ernst Kuipers zegt daarover dat leerkrachten geen voorrang krijgen, omdat andere beroepsgroepen dat dan ook zouden willen. Dat zou het vaccinatietempo dan alsnog omlaag brengen, denkt Kuipers.

Niet blij

De Algemene Onderwijsbond (AOb) laat in een reactie weten niet blij te zijn met de plannen. "Het is vrijblijvendheid troef", aldus een woordvoerster. "Geen consequenties bij onvoldoende ventilatie, geen inkomensbescherming voor mensen met long covid, geen voorrang bij vaccinatie. Dit is geen goed plan zo."

Minister Dennis Wiersma (Onderwijs) kwam donderdag met nog eens 140 miljoen euro voor scholen met 'de meest urgente ventilatiesituatie'. Eerder trok het kabinet al 460 miljoen euro uit om ventilatie op scholen te verbeteren.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat ventilatie op scholen aanpakken, elk lokaal krijgt CO2-meter