Ga naar de inhoud
Uitkomst spoeddebat

Bemiddelaar moet boeren en politici dichter bij elkaar brengen

Het kabinet gaat onderzoeken of demonstraties aan huis bij politici strafbaar kunnen worden. Na dagen van intimidaties, branden en geweld debatteerde de Tweede Kamer gisteren over de boerenprotesten en wordt ook naar een manier gezocht om de geest weer in de fles te krijgen. Een onafhankelijk bemiddelaar, die het gesprek tussen boeren en politici weer op gang moet brengen, wordt als goede mogelijkheid gezien.

Premier Rutte benadrukte tijdens het spoeddebat nogmaals dat het 'onaanvaardbaar' en ''onacceptabel' is dat politici worden gehinderd in het vervullen van hun ambt. Deze week gaf CDA-Kamerlid Derk Boswijk aan niet naar zijn werk te komen en vanwege de dreigementen bij zijn gezin thuis te willen blijven.

"Intimidatie en geweld is nooit acceptabel", zei Rutte. "Wij zijn een beschaafd land. Daar hoort ook bij dat je op een beschaafde manier uiting geeft. Die kleine groep relschoppers verpest het voor de grote groep boeren."

Keurt intimidatie af

Meerdere partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een bemiddelaar of verzoeningscommissie, zoals CDA, VVD, CU en BBB. Ook de premier denkt dat de komst van een bemiddelaar kan helpen om de partijen weer met elkaar om de tafel te krijgen en de gesprekken op gang te helpen. "We gaan niet aan tafel zitten met relschoppers, maar met boeren die zich ook ergeren aan het geweld." Het doel is om weer rust te creëren in de discussie, zei Rutte. 

Ook wil hij gaan onderzoeken of demonstraties bij politici thuis in de toekomst strafbaar moeten worden. De afgelopen weken demonstreerden boeren meerdere keren voor het huis van minister Van der Wal van Natuur en Stikstof. Ook werden Kamerleden thuis opgezocht. 

Bekijk ook: aanval met sloophamers en brandjes

01:26

Drie weken geleden maakte het kabinet de nieuwe stikstofplannen bekend. De stikstofuitstoot moet flink omlaag en dat heeft grote impact op de boerenbedrijven. Na het bekendmaken van de plannen braken meerdere grote protesten uit. 

Pijn voor de boeren

De Tweede Kamer keurt geweld en intimidatie af. Maar er zijn ook een flink aantal partijen die meer begrip willen voor de pijn van de boeren. Zoals de PVV, Forum voor Democratie, Groep Van Haga en BBB-leider Van der Plas. Zij roept premier Rutte op de leiding te nemen om de 'crisis' te bezweren. Ze vreest dat het anders verder uit de hand loopt en overslaat naar andere delen van de samenleving. "Er sluimert heel veel."  

De PVV vindt dat de stikstofplannen vernietigend zijn voor de boeren. "Onze boeren worden gesloopt", zei Geert Wilders. Hij noemde de verzoeningscommissie een 'vernietingscommissie.' "Dit is een schijnbeweging. We houden hier iedereen mee voor de gek."

Ministers
Lees ook:
Ministers Landbouw en Stikstof krijgen cursussen tegen intimidatie en bedreiging

Stikstofdoelen blijven overheid 

Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt vast aan het stikstofdoel: in 2030 moet de stikstofreductie met vijftig procent omlaag vergeleken met 2018. De bal ligt nu bij de provincies: zij moeten met plannen komen om de stikstofdoelen te halen.