Ga naar de inhoud
Zwaarste onderzoeksmiddel

PvdA'er Arib voorzitter parlementaire enquête corona, ook FvD in commissie

PvdA-kamerlid Khadija Arib

PvdA-Kamerlid en oud-voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib wordt de voorzitter van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis gaat voorbereiden. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Naast de PvdA nemen ook VVD, D66, PVV, CDA, Forum voor Democratie, JA21, Groep Van Haga en de Fractie Omtzigt deel aan de commissie.

Met name de deelname van Forum voor Democratie aan de commissie is opmerkelijk. De partij heeft een radicaal andere kijk op corona dan andere partijen. De partij ziet corona als een griep en trekt de werking van vaccins in twijfel.

Forum-leider Baudet kwam meermaals in opspraak door de maatregelen tegen corona te vergelijken met de holocaust en Kamerlid Van Houwelingen beweerde in debatten dat de maatregelen dienden als onderdeel van een 'Great Reset'. "Dat het coronavirus een levensgevaarlijke pandemie is, is wellicht het grootste bedrog uit de menselijke geschiedenis", zei hij onlangs nog in een debat.

Leden tijdelijke commissie corona

  • Ulysse Ellian - VVD
  • Marijke van Beukering - D66
  • Vicky Maeijer - PVV
  • Hilde Palland - CDA
  • Khadija Arib - PvdA
  • Pepijn van Houwelingen - Forum voor Democratie
  • Nicki Pouw-Verweij - JA21
  • Wybren van Haga - Groep Van Haga
  • Pieter Omtzigt - fractie Omtzigt

Het is gebruikelijk dat de leden die de voorbereidingscommissie vormen, uiteindelijk ook de commissie vormen die verantwoordelijk is voor de parlementaire enquête zelf. Woensdag heeft de commissie haar eerste vergadering. Dan wordt ook de voorzitter definitief gekozen.

Onder ede

Een parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer tot haar beschikking heeft. De Kamer doet dan zelfstandig onderzoek naar een bepaalde kwestie. Getuigen zijn verplicht te verschijnen en worden gehoord onder ede.

In november vorig jaar stemde de Tweede Kamer unaniem voor een voorstel voor een snelle parlementaire enquête. Doel van de enquête is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer dwingt snel onafhankelijk onderzoek af naar corona-aanpak

Wat de precieze onderzoeksvraag wordt, en hoe het onderzoek wordt afgebakend, moet nog bepaald worden. 

De definitieve enquêtecommissie zal naar verwacht in het voorjaar van 2023 aan het werk gaan. Dan worden eerst voorgesprekken achter gesloten deuren gevoerd en vervolgens worden mensen openbaar verhoord. Dat gebeurt op z'n vroegst eind 2023, of in 2024.

Andere onderzoeken

De parlementaire enquête is niet het enige onderzoek dat wordt uitgevoerd naar de corona-aanpak. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoekt de coronacrisis.

Het eerste deel van dat onderzoek deed veel stof opwaaien. De OVV concludeerde dat Nederland niet goed was voorbereid op een langdurige gezondheidscrisis en was kritisch over de bestuursstijl van toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Het tweede deel van het onderzoek, onder meer over de vaccinatiecampagne, verschijnt waarschijnlijk in september of oktober.