Ga naar de inhoud
Boerenprotesten

Kamervoorzitter tegen ongeruste Kamerleden: veiligheidsdiensten staan dag en nacht paraat

Vera Bergkamp.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp krijgt steeds meer signalen dat Kamerleden zich onveilig voelen vanwege de boerenprotesten. "Onze speciale veiligheidsdiensten staan dag en nacht klaar om de Kamerleden te ondersteunen", zegt Bergkamp. Ook krijgen Kamerleden speciale protocollen mee waarin bijvoorbeeld staat wat ze moeten doen als er een boer op hun erf staat.

Vandaag twitterde CDA-Kamerlid Derk Boswijk dat hij niet naar zijn werk komt, maar thuisblijft bij zijn gezin. Boze boeren bezochten gisteravond het huis van Boswijk. Hij was zelf in Den Haag aan het werk, maar zijn kinderen waren wel thuis. 

Afschuwelijk

Kamerleden reageren woedend op de intimidatie. Kamervoorzitter Bergkamp noemt het afschuwelijk. "Ik heb contact met het Kamerlid." Ze wil verder niet op Boswijks situatie ingaan. "Ik krijg wel steeds meer signalen van Kamerleden die zich onveilig voelen."

Alle Kamerleden met de onderwerpen landbouw of stikstof in hun portefeuille hebben inmiddels een e-mail gekregen van de Beveiligingsautoriteit van de Tweede Kamer vanwege de 'verhoogde mate van actiebereidheid, die in sommige gevallen reikt aan de persoonlijke leefomgeving'.

Politie:
Lees ook:
Politie: andere actiegroepen proberen zich te mengen in boerenprotesten

Speciale instructies

Bergkamp: "We hebben Kamerleden speciale instructies meegegeven. Daarin staat bijvoorbeeld wat je moet doen als er een boer op je erf staat." De Kamervoorzitter is stellig: De geest moet weer in de fles. "Als boeren de wet overtreden moeten we handhaven. En we ondersteunen Kamerleden daar waar nodig. Bijvoorbeeld als zij aangifte doen van bedreiging."

Moet elk Kamerlid beveiliging? "Dat zou een nachtmerrie zijn." 

In
Bekijk ook:
In beeld: boze boeren slopen politieauto bij huis stikstofminister

Boze boeren in de straat

Kamerlid Tjeerd de Groot doet namens D66 de stikstofportefeuille en heeft ook last van bedreigingen. Zijn partij is groot voorstander van de stikstofplannen. De Groot had vorige week 's avonds laat boze boeren in zijn straat staan. "Ik vind dat vooral vreselijk voor mijn buren. En voor jonge kinderen die liggen te slapen", zegt hij. 

Gisteren sprak De Groot met boeren, onder zware beveiliging. Hij snapt dat boeren perspectief willen. "Die is er nu nog niet. Minister Staghouwer moet dat leveren." Maar de protesten belemmeren de democratie en het werk van Kamerleden. "De democratie is juist gebaat bij verschillende meningen."

De Groot stelt dat hij goed contact heeft met de beveiligingsdiensten. "We kunnen altijd bellen. Fijn dat het kan, vreselijk dat het moet." Morgen is er debat in de Tweede Kamer met premier Rutte over de boerenprotesten. 

Bekijk ook: Kamerleden woedend over intimidatie door boeren

01:23