'Aanval op hele groep'

GroenLinks en Christenunie willen haatmisdrijf zwaarder laten bestraffen

28 juni 2022 20:00 Aangepast: 28 juni 2022 20:02
Schoonmaak van een bekladde moskee in Haarlem (archieffoto). Beeld © ANP

Geweld tegen homo's, het bekladden van een moskee of het vernielen van een Joods restaurant: dit soort misdrijven met een discriminerend motief moeten zwaarder worden bestraft, zeggen de ChristenUnie en GroenLinks. De partijen dienen een initiatiefwet in bij de Tweede Kamer.

De partijen vinden dat dit soort strafbare vergrijpen niet alleen grote gevolgen hebben voor de directe slachtoffers, maar ook voor de groep die hiermee wordt aangesproken. Gert-Jan Segers (ChristenUnie): "Een aanval op één is, in het geval van een discriminerend of racistisch motief, een aanval op de hele groep. Bijvoorbeeld omdat iemand Joods is, of moslim of homo. De dreiging en het gevoel van onveiligheid is dan veel groter en daarom moet het zwaarder worden bestraft."

'Daad tegen hele gemeenschap'

Corinne Ellemeet (GroenLinks):  "Hatecrimes vormen een bedreiging voor de hele samenleving. We horen van slachtoffers dat het zwaar valt dat dat element van discriminatie soms helemaal niet meegenomen wordt. Want het is niet alleen een daad tegen een individu, het is een daad tegen een hele gemeenschap. Ook zij moeten over hun schouder kijken of ze eventueel de volgende zijn."

Voorbeelden die de partijen noemen zijn bijvoorbeeld het geweld tegen een homostel in Arnhem dat op een brug werd aangevallen en de vernieling van een Joods restaurant in Amsterdam. Als de wet wordt aangenomen en discriminatie of racisme als motief aangetoond kan worden, dan kan de gevangenisstraf of hechtenis met een derde worden verhoogd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ramen Joods restaurant HaCarmel in Amsterdam opnieuw beklad

Gert-Jan Segers (ChristenUnie): "We doen het voor de slachtoffers, we doen het voor gemeenschap en uiteindelijk doen we het voor ons allemaal. Want als we minderheden niet meer kunnen beschermen in ons land, dan houden we op om een beschaving en om een rechtstaat te zijn. Dat staat op het spel."

Hogere straf

In landen als België, Frankrijk, Italië en ook de Verenigde Staten is al wettelijk vastgelegd dat een rechter een hogere straf kan opleggen als discriminatie wordt aangetoond.

Corinne Ellemeet: "Ik vind het belangrijk dat wij de ruimte aan de rechter geven om zwaarder te kunnen straffen als zo'n misdrijf een enorme impact heeft op een gemeenschap. Want uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of een straf daadwerkelijk zwaarder wordt."

De partijen werken sinds bijna vier jaar aan deze initiatiefwet. Na de zomer zal hij in de Tweede Kamer worden behandeld. Segers en Ellemeet verwachten dat hij daar een meerderheid zal halen. Als ook de Eerste Kamer ermee instemt, zal de wet over minimaal een jaar van kracht kunnen worden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore