Groot personeelstekort

Regels kinderopvang langer versoepeld om werkdruk te verminderen

28 juni 2022 14:01 Aangepast: 29 juni 2022 08:37
archieffoto Beeld © iStock

De maatregelen om de hoge werkdruk in de kinderopvang te verlichten, worden twee jaar verlengd. Vanaf januari mochten kinderopvangcentra tijdelijk meer werknemers-in-opleiding inzetten als begeleider en werd het toezicht versoepeld. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip verlengt de maatregelen nu tot juli 2024.

De maatregelen moeten de sector meer lucht geven. De kinderopvangsector wordt geplaagd door hoge personeelstekorten.

Van alle medewerkers in de kinderopvang heeft maar liefst 92 procent last van een te hoge werkdruk, bleek uit onderzoek van vakbond FNV. Dat leidt tot stress en ziekte onder het personeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet neemt maatregelen om werkdruk kinderopvang te verlichten

Brandbrief

In oktober vorig jaar riepen 125 kinderopvangorganisaties het kabinet in een brandbrief op maatregelen te nemen om iets te doen aan het grote personeelstekort. Door gebrek aan gekwalificeerd personeel hebben sommige kinderopvangcentra lange wachtlijsten. Kinderen krijgen minder gerichte aandacht en er worden sneller fouten gemaakt.

Het kabinet besloot daarom om vanaf begin dit jaar de regels voor de kinderopvang te versoepelen. Zo mocht maximaal een derde van de begeleiders op een groep beroepskrachten-in-opleiding zijn, maar sinds januari mag dit de helft zijn.

Dat betekent dat de begeleiding van een groep mag bestaan uit een volleerde opvangkracht samen met een beroepskracht in opleiding.

Coulant bij controle

Verder zijn toezichthouders coulant bij de controle van de naleving van de kwaliteitseisen die gelden voor de kinderopvang. Als duidelijk is dat er sprake is van verzachtende omstandigheden of overmacht zal niet meteen worden ingegrepen.

Aanvankelijk golden de versoepelingen voor een periode van een half jaar, maar dat is nu verlengd met twee jaar.

Blijdschap

Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang is blij met de verlenging van de versoepelingen.

"Dat biedt enige verlichting aan de kinderopvang, 74 procent maakt gebruik van de maatregel om meer medewerkers in opleiding in te zetten. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat ook met deze versoepelingen heel veel kinderopvangorganisaties kampen met grote personeelstekorten. Een kwart van alle organisaties moet soms groepen sluiten en 90 procent in de dagopvang en 77 procent van de buitenschoolse opvang (Bso) heeft een wachtlijst. Het helpt dus mee, maar lost het echte probleem niet op."

Ook Loes Ypma, voorzitter van Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang, noemt het 'goed nieuws voor de kinderopvang'. "Omdat we gemotiveerde en waardevolle medewerkers in opleiding mogen blijven inzetten. Een oplossing voor de personeelstekorten begint bij de kinderopvang; iedere pedagogisch professional zorgt er voor dat zeven ouders kunnen werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Contracten opgezegd, groepen dicht: grote crisis bij de kinderopvang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore