Toxische cultuur

Landelijk voorzitter BIJ1 stapt op om 'toxische cultuur'

25 juni 2022 11:02 Aangepast: 25 juni 2022 11:02
Leden van BIJ1 tijdens een actie voor solidariteit, eerder dit jaar in Rotterdam. Beeld © ANP

De landelijk voorzitter van de politieke partij BIJ1, Jursica Mills, stapt per direct op. Dat heeft ze in een brief aan de leden laten weten. Volgens haar is de partij 'vol van toxiciteit, vriendjespolitiek en tegenstrijdigheden'.

De partij bevestigt berichtgeving hierover in Het Parool. "Ik heb gezien dat leden graag rechtvaardigheid willen totdat een rechtvaardig besluit niet bij hen in het straatje past", schrijft Mills volgens de krant. "Dat leden graag een platte organisatie willen, maar nooit verantwoordelijk willen zijn voor hun eigen gedrag. En ga zo maar door."

Respectloos en niet zuiver

Verder schrijft ze: "Ik ben als zwarte vrouw nog nooit zo respectloos, niet zuiver/ integer of ongerechtvaardigd benaderd en behandeld en dat allemaal onder het mom van kritiek. Laat dat maar even bezinken."

BIJ1 laat in een tweet weten overvallen te zijn door het vertrek:

Dit verwijt is niet nieuw voor de partij: precies dezelfde geluiden klonken al toen voormalig Kamerlid Quincy Gario in juli 2021 uit de partij werd gezet. Destijds verweten Mills en partijleider Sylvana Simons, het enige Tweede Kamerlid van BIJ1, Gario van 'toxisch gedrag'. Daarmee werd 'het zaaien van tweedeling onder vrijwilligers en kandidaten, mannelijke dominantie en manipulatief gedrag ten opzichte van andere actieve leden' bedoeld.

Het besluit om Gario uit de partij te zetten bracht de Haagse afdeling van BIJ1 ertoe zich af te splitsen. Ook binnen de Amsterdamse afdeling rommelt het al langer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuur van BIJ1 Den Haag breekt met landelijke partij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore