Gesleep met asielzoekers

Kabinet: snel tijdelijke huisvesting voor 7500 statushouders

24 juni 2022 11:38 Aangepast: 24 juni 2022 11:39
Archieffoto Beeld © ANP

Er komt snel tijdelijke huisvesting voor 7500 statushouders, die nu nog de opvanglocaties voor vluchtelingen bezet houden. Dat zegt minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Er  zijn dringend extra opvangplekken nodig om het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te ontzien. De Jonge zei vanochtend voor aanvang van de ministerraad dat er afspraken zijn gemaakt met het Veiligheidsberaad om een einde te maken aan het gesleep met asielzoekers.

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg is er positief overleg gevoerd. Maandag lukte het nog niet om tot een oplossing te komen, maar nu wel, laat hij doorschemeren. Details wil hij nog niet geven.

Noodwoningen

Hugo de Jonge was spraakzamer. Hij heeft al een aantal locaties op het oog waar noodwoningen moeten komen en verwacht volgende week een kaartje te hebben waarop alle locaties staan. Het kabinet trekt miljoenen uit om snel tijdelijke woningen te plaatsen.

Bekijk ook: Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel

Eerder deze maand kon onze verslaggever rondkijken in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Vanochtend is ook afgesproken dat er ambtelijke ondersteuning komt voor de veiligheidsregio's die veel tijd kwijt zijn aan het regelen van crisisopvang. Dat werk wat eigenlijk het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) zou ,moeten doen, maar daar is ook niet voldoende personeel.

Maximale inspanning

De veiligheidsregio's moeten er voor gaan zorgen dat er snel 900 plekken komen voor crisisopvang, om te voorkomen dat er bij het aanmeldcentrum in Ter Apel weer mensonterende taferelen ontstaan. 

Niet alle veiligheidsregio's zijn overigens bereid een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van het aantal opvangplekken. Maar het 'overgrote deel' heeft beloofd zich 'tot het maximale' in te spannen om te helpen, zegt Eric van der Burg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore