Ga naar de inhoud
Naar 440.000 vluchten

Besluit over Lelystad twee jaar uitgesteld, Schiphol moet fors krimpen

Lelystad Airport is al twee jaar klaar maar nog niet open. Beeld © ANP

Het kabinet stelt het besluit over opening van Lelystad Airport uit tot 2024. En Schiphol moet fors krimpen, en mag vanaf eind 2023 nog maar 440.000 vluchten per jaar uitvoeren. Dat is de kern van het plan waarover de ministerraad zich morgen buigt, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Vorige week lekte al uit dat het mes gaat in het aantal toegestane vluchten op Schiphol. Nu geldt nog een maximumaantal van 500.000 vluchten per jaar. Dat wordt fors minder. Vanaf eind 2023 gaat een plafond gelden van 440.000 vluchten per jaar.

Kentering

De nationale luchthaven voldoet al jaren niet aan de milieueisen en heeft ook geen natuurvergunning. Dat het aantal vluchten nu omlaag moet, is een kentering. Decennia lang gold alleen maar: groeien, groeien, groeien.

Over Lelystad Airport was in het regeerakkoord afgesproken dat dit jaar de knoop zou worden doorgehakt over opening van Lelystad Airport. Het kabinet schuift deze beslissing nu nog twee jaar voor zich uit. Voorlopig kan de luchthaven sowieso niet open.

Opening
Lees ook:
Opening Lelystad Airport steeds onzekerder: stikstofberekeningen afgekeurd

Er is nog geen oplossing gevonden voor de stikstofproblematiek rond Lelystad Airport. Eerder dit jaar besloot minister Van der Wal daarom dat de luchthaven voorlopig geen natuurvergunning krijgt.

Verder is er nog altijd geen overeenstemming over de aanvliegroutes. Ook is nog niet duidelijk of Lelystad Airport kan dienen als zogenaamde overloopluchthaven voor Schiphol. Het idee was om Schiphol te ontlasten door vakantievluchten te verplaatsen naar Lelystad. Brussels stak daar eerder echter een stokje voor.

Bekijk ook: Nieuw vliegveld mogelijk nooit gebruikt

02:21
Rondleiding door ongebruikt vliegveld Lelystad Airport