Gaswinning in Groningen

Parlementaire enquête gaswinning start maandag: gedupeerden eerst aan het woord

22 juni 2022 17:39 Aangepast: 22 juni 2022 19:20
Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving. Beeld © ANP

Na maanden van documenten doorploegen, besloten voorgesprekken voeren en dossiers bijwerken, gaat aanstaande maandag de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen van start. Als eerste spreekt de enquêtecommissie met gedupeerden van de jarenlange gasboringen in de provincie.

De commissie kijkt naar de geschiedenis van 60 jaar gaswinning in Nederland, vertelt commissievoorzitter Tom van der Lee. "We willen antwoorden geven op vragen die leven. Bij ons, maar vooral ook bij de inwoners van Groningen en de rest van Nederland."

Globale indruk

In de rest van de eerste week komen onder anderen wetenschappers, toezichthouders en vertegenwoordigers van de NAM en Shell aan bod. Het meest in het oog springende verhoor staat voor woensdag gepland. Dan praat de commissie met Annemarie Jorritsma, minister van Economische Zaken en vicepremier van 1998 tot 2002. 

Volgens voorzitter Van der Lee moet de eerste week een 'globaal beeld' geven van hoe de gaswinning in Nederland werkt en wat die voor Nederland heeft betekend. "Maar we zien met name hoe ontwrichtend de gevolgen ervan kunnen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit waren de zwaarste bevingen ooit in Noord-Nederland

600.000 documenten, 124 voorgesprekken

Volgens Van der Lee heeft de commissie inmiddels zo'n 600.000 documenten ontvangen van 47 organisaties. De commissie werkt ze digitaal door.

Daarnaast zijn de afgelopen tijd 124 besloten voorgesprekken gevoerd. Zo'n 70 mensen zullen uiteindelijk ook worden uitgenodigd voor de openbare verhoren. Wie wanneer wordt uitgenodigd, wil de commissie nu nog niet zeggen.

"We zullen elke vrijdag bekendmaken wie er de week erna zullen worden uitgenodigd", zegt Van der Lee. Zo wil de commissie de flexibiliteit behouden om op basis van de voorgaande verhoren het schema aan te passen. Ook houdt Van der Lee er rekening mee dat corona kan uitbreken.

Na de eerste week houdt de commissie een pauze om van 29 augustus tot en met 14 oktober weer verder te gaan. Het eindrapport wordt begin volgend jaar verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parlementaire enquêtecommissie Groningen van start: 'Moet hoop bieden'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore