Ga naar de inhoud
Geen doorstroom

Kabinet komt met crisisaanpak voor vastgelopen asielopvang

Asielzoekers komen aan in Ter Apel. Beeld © ANP

Den Haag trekt de regie naar zich toe in de aanpak van de crisis in de asielopvang. Het kabinet activeert de crisisstructuur omdat de asielopvang vastloopt, schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). Doordat de doorstroom vanuit opvangcentra vastloopt, moesten asielzoekers de laatste weken regelmatig in tenten en op stoelen slapen.

Volgens het kabinet is de 'gehele migratieketen' verder onder druk komen te staan.

Dringend gebrek aan plekken

Dat komt doordat er geen woningen zijn voor mensen met een verblijfsvergunning. Daardoor kunnen ze niet vertrekken uit de asielzoekerscentra. Die raken daardoor overvol omdat asielzoekers blijven komen. Er is dus een dringend gebrek aan opvangplekken.

Vanwege die verslechterde situatie is het nodig dat op 'hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau' coördinatie en besluitvorming is, aldus minister Yeşilgöz.

Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

04:25

Coördineren vanuit Den Haag

Dat betekent dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de door- en uitstroom van asielzoekers gaat coördineren. Er wordt nauw samengewerkt met de veiligheidsregio's, gemeenten en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Specifiek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kwam er eerder dit jaar ook al een crisisaanpak.

Asielzoekers
Lees ook:
Asielzoekers slapen in tenten en opnieuw op stoelen in Ter Apel
Bron: RTL Nieuws