Ga naar de inhoud
Om geluidsoverlast

Meer slecht nieuws voor Schiphol: kabinet wil aantal vluchten fors verminderen

Het aantal vluchten van en naar Schiphol moet fors omlaag. Beeld © ANP

Het kabinet wil het aantal toegestane vluchten op Schiphol fors verminderen. Minister Harbers (Infrastructuur & Waterstaat) werkt aan een voorstel dat leidt tot 10 procent minder vluchten. Bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf. Het maximumaantal is nu nog 500.000 vluchten per jaar. Dat wordt teruggebracht tot 450.000 of 440.000 vluchten. 

Vanwege geluidsoverlast voor omwonenden moet Schiphol het aantal vluchten fors terugbrengen. Dat betekent nog meer slecht nieuws voor Schiphol, nadat vandaag ook al bekend was geworden dat deze zomer het aantal vluchten wordt verminderd.

Wanneer de krimp van de luchthaven een feit zou moeten zijn, is nog onduidelijk.

Reiskoepel
Lees ook:
Reiskoepel ANVR sleept Schiphol voor de rechter vanwege chaos

Met de ingreep geeft Harbers gevolg aan afspraken uit het coalitieakkoord. Daarin staat dat de overlast voor omwonenden moet worden verminderd, maar wel met behoud van de netwerkkwaliteit van de nationale luchthaven. Op de achtergrond speelt volgens ingewijden ook mee dat de luchtvaart zal moeten krimpen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Andere ingrepen om de geluidsoverlast tegen te gaan, bleken niet genoeg resultaat op te leveren. Nu moet Schiphol dus 'fors terug tot maximaal 450.000' vliegbewegingen.

Reactie ministerie

Verantwoordelijk minister Harbers wil niet reageren op de cijfers. Hij wijst erop dat er in het coalitieakkoord is afgesproken dat er dit jaar een besluit zal komen over de toekomst van Schiphol. "Het gaat daarbij enerzijds over het behoud van onze internationale luchthaven met een goed netwerk aan bestemmingen wereldwijd. Anderzijds moet er aandacht zijn voor de nadelige gevolgen van de luchtvaart in de omgeving van Schiphol. Ik ben bezig met de uitwerking van die opdracht. Dat is complex. Ik neem de tijd die nodig is om tot een zorgvuldig besluit te komen."

Schiphol
Lees ook:
Schiphol kan mogelijk minder uitbreiden door geluidsoverlast