Debat over de begroting

Rutte wil kijken naar toeslag van 500 euro voor middeninkomens, maar belooft niets

15 juni 2022 19:25
Premier Rutte tijdens het debat met de Tweede Kamer over de begrotingsplannen. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer gaat doen om het koopkrachtverlies van mensen te beperken. Maar premier Rutte wil niet overhaast extra koopkrachtmaatregelen toezeggen, zei hij in debat over de voorjaarsnota. Hij wil een toeslag van 500 euro voor middeninkomens onderzoeken. "We gaan hier serieus naar kijken", zei de premier.

De premier wil de tijd nemen om voorstellen van met name de linkse partijen 'serieus te bezien'. Dat zei hij tijdens het debat waarin over de miljardenverbouwing van de begroting wordt gesproken.

De druk om iets te doen voor huishoudens die mogelijk in de problemen komen vanwege de inflatie en energieprijzen neemt toe. In het donkerste scenario krijgen 1,2 miljoen huishoudens betalingsproblemen, becijferde het Centraal Planbureau onlangs nog. 

'Ergste nood wordt verlicht'

De premier denkt niet dat het nodig is er al voor de zomer een besluit over te nemen. De gemeenten zijn nog maar net begonnen met het uitkeren van de 800 euro aan inkomenssteun voor de armste huishoudens die eerder was beloofd. Hij schat in dat de ergste problemen daarmee nu worden verminderd. "Dat zal waarschijnlijk ook niet voldoende zijn", geeft de premier toe. Er moet meer gebeuren, 'maar het is niet zo dat je dat per se morgen moet doen'.

Premier Rutte zette de deur op een kier voor een voorstel van de linkse oppositiepartijen. Zij willen mensen die nu ook al zorgtoeslag krijgen, een 'najaarstoeslag' van 500 euro geven.

Solidariteitsheffing 

Een meerderheid van de Kamer is wél voor een solidariteitsheffing voor bedrijven die profiteren van de hoge energieprijzen, zoals oliemaatschappijen. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vindt een solidariteitsheffing 'een interessante gedachte'. Ook regeringspartijen D66 en CU vinden het een een interessant idee. 

Het kabinet wil kijken naar de invoering van deze zogenoemde 'meevallersbelasting'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot 1,2 miljoen huishoudens in financiële nood als energie duur blijft

Niet genoeg

De linkse oppositie vindt dat er meer moet gebeuren om de kwetsbaarste huishoudens te compenseren voor de prijzen die als gevolg van de oorlog in Oekraïne voortdurend blijven stijgen. "Wat gaan we op dit moment doen? Alleen een solidariteitsheffing onderzoeken is niet genoeg", vindt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken.

Samen met GroenLinks wil de PvdA onder meer een extra energietoeslag van 500 euro en de huren bevriezen. Over dat voorstel kan Rutte al wel uitsluitsel geven. "Een huurbevriezing gaat niet meer", zei de premier.

Miljarden uitgetrokken 

Om de pijn van de hoge inflatie te verzachten heeft het kabinet in totaal al 6,4 miljard euro uitgetrokken. Er kwam een energietoeslag voor minima, de btw op de energierekening wordt verlaagd en de accijns op brandstof werd verminderd.

Het debat over de voorjaarsnota verliep op sommige momenten hard. Zo werd fractievoorzitter Sophie Hermans geëmotioneerd toen PVV-leider Wilders haar persoonlijk aanviel:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore