Ga naar de inhoud
63 doden

Veel te veel lachgas in het verkeer, minister kijkt uit naar verbod

Archieffoto. Beeld © Novum RegioFoto

De politie registreerde vorig jaar zo'n 5000 verkeersincidenten waarbij waarschijnlijk lachgas is gebruikt. Het gaat om parkeerbekeuringen tot aan ongelukken, waarbij lachgas werd gevonden in bijvoorbeeld de auto. Dat schrijft de minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer.

In totaal raakten in anderhalf jaar tijd, van halverwege 2019 tot eind 2021, honderden mensen ernstig gewond en kwamen 63 mensen om het leven bij ongelukken waarbij waarschijnlijk lachgas was gebruikt.

Lastig aan te tonen

Het is nog steeds erg moeilijk om te bewijzen dat een bestuurder onder invloed van lachgas rijdt, schrijft Yeşilgöz. "Het directe effect van lachgas op de mens is namelijk van korte duur en het gebruik ervan is op dit moment niet aantoonbaar in bloed, urine, adem of speeksel bij de bestuurder."

Drie
Lees ook:
Drie vrouwen zwaargewond na ongeluk bij Twello, lachgastank in auto

Wel wordt onderzoek gedaan naar het opsporen van lachgas in de adem, onder meer door TNO en de universiteiten van Leiden en Maastricht.

Lachgasverbod

Yeşilgöz schrijft dat lachgas binnenkort wordt opgenomen in de lijst van verboden middelen volgens de Opiumwet. De minister gaat ervan uit dat door het lachgasverbod ook het gebruik ervan zal afnemen. Daarnaast zou de handhaving op gebruik van lachgas in het verkeer makkelijker worden dankzij een verbod. De politie krijgt daar jaarlijks 14 miljoen euro voor.

Ook wordt de komende jaren weer een voorlichtingscampagne gevoerd over de risico's van het gebruik van lachgas in het verkeer.

Bekijk ook: Van hoofdpijn tot dwarslaesie: deze klachten kun je krijgen na lachgas

02:30
19
Lees ook:
19 feestgangers op partyboot vol bier en lachgas in Spaarndam bekeurd