Fraude met zorggeld

Minister belooft harde aanpak misstanden zorg ex-gevangenen: 'Ik laat geen geld weglekken'

15 juni 2022 15:59 Aangepast: 15 juni 2022 16:19
Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming noemt het onderzoek van RTL Nieuws naar misstanden in de zorgverlening voor ex-gevangenen 'zorgwekkend en zeer onwenselijk'. Het gaat onder meer om drugsoverlast, fraude met zorggeld en aanwezigheid van ongeschoold personeel. "Dit probleem is bekend, ook bij mij."

De minister is woensdag tijdens een debat over het gevangeniswezen door Kamerleden van onder meer de VVD, SP en PvdA aan de tand gevoeld over misstanden die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws recent ontdekte. Het gaat om misstanden bij zorgaanbieders van forensische zorg. Dat is zorg die bedoeld is om ex-gevangenen op het rechte pad te houden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misstanden bij zorgverlening ex-gevangenen: drugshandel, bedreiging en valse declaraties

Minister belooft daadkracht

"Schrikbarend wat RTL naar boven haalde", stelt Kamerlid Ulysse Ellian (VVD). "Het gaat om kwetsbare mensen. Mijn broek zakt hier van af. Wat gaan we er aan doen om dit tegen te gaan?"

De minister is klip en klaar in zijn antwoord: "Ik heb u ook aangegeven dat ik geen geld laat weglekken. Integendeel, ik laat contracten ook ontbinden daar waar ik onregelmatigheden zie. Ik wil zelfs geld terug gaan vorderen. Laat ik daar helder over zijn. Dus dat is niet alleen maar met de mond belijden, maar met de daad doen."

Wat is forensische zorg?

Forensische zorg is speciale zorg voor iemand met een strafblad die extra begeleiding nodig heeft. Bijvoorbeeld vanwege een verslaving, verstandelijke beperking of psychische stoornis. De zorg wordt als maatregel opgelegd door een rechter of het Openbaar Ministerie met als doel een veilige terugkeer in de maatschappij.

Een groot deel van de ex-gevangenen met forensische zorg gaat namelijk opnieuw in de fout. Doel van de verplichte behandeling is om dat te voorkomen. Voor dit onderzoek is niet gekeken naar de bekendste vorm van forensische zorg, namelijk die in tbs-klinieken, maar naar particuliere aanbieders van ambulante begeleiding of begeleid wonen.

Kwart aanbieders valt op

RTL Nieuws onderzocht alle ruim 160 zorgaanbieders waar het ministerie van Justitie en Veiligheid een contract mee heeft. Een kwart viel op, onder meer vanwege drugsoverlast, ongeschoold personeel en fraude met urendeclaraties. Het gaat hier om zorg die wel gefactureerd is, maar niet geleverd.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft, zo benadrukt de minister, extra personeel aangetrokken voor de bestrijding van fraude. Eerder al liet het ministerie weten 6,5 miljoen euro terug te eisen van zorginstellingen.

In algemene zin geeft de minister aan dat er binnen het gevangeniswezen en de nazorg nog veel te verbeteren valt: "We willen dat ze er beter uitkomen. Dat ze niet in herhaling vallen." Weerwind benadrukt dat de periode in een gevangenis of zorginstelling veilig moet zijn voor zowel personeel als (ex-)gedetineerden. "Er zijn stappen gemaakt, maar er liggen nog forse uitdagingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden willen opheldering over misstanden zorg voor ex-gevangenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore