Ga naar de inhoud
Vooral bij achterstandsscholen

Fastfood rond scholen neemt sterk toe: 'Tamelijk shocking'

Tieners kunnen tijdens schoolpauzes bij steeds meer fastfoodtenten en supermarkten terecht. Dat meldt onderzoeksplatform Pointer. In tien jaar tijd nam het fastfoodaanbod binnen 5 minuten lopen van middelbare scholen met 40 procent toe. Bij achterstandsscholen was de toename het grootst. "Tamelijk shocking", vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen.

Pointer bracht in kaart hoeveel ongezonde voedsellocaties er bijkwamen in Nederland in de afgelopen tien jaar. In totaal gaat het om een toename van 30 procent. Rondom middelbare scholen blijkt de toename van fastfood, zoals grillrooms en snackbars, met 40 procent nu nog groter, terwijl de overheid juist gezond eten op scholen wil stimuleren.

De hoeveelheid pubers met overgewicht is de afgelopen 30 jaar namelijk verdubbeld.

Leeftijdsgrens
Lees ook:
Leeftijdsgrens voor fastfood? 'We hebben betutteling keihard nodig'

Ook het aantal supermarkten in de directe omgeving van middelbare scholen nam met ruim 26 procent toe. Daar gaan jongeren graag na schooltijd of in de lunchpauze naartoe om frikandelbroodjes, koek en frisdrank te halen.

Kabinet wil minder fastfood

Staatssecretaris Van Ooijen vindt het tamelijk shocking dat er zo’n grote stijging is van ongezond voedsel rond scholen. "Het is extra schrijnend dat het aanbod nog overvloediger aanwezig is rond scholen in wijken waar de gezondheidsverschillen al groot zijn", zegt Van Ooijen. 

Want we weten dat de keuzes die consumenten, kinderen in dit geval, maken meestal onbewust gemaakt worden. Het zijn vaak 'onbewuste' gewoontes en reacties op omgeving, aanbod en reclame.

Het kabinet gaat aan de slag om het grote aanbod van fastfood aan te pakken. "Om de wildgroei aan hamburger-, pizza- en dönerzaken te stoppen, gaat staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie) proberen een wet te maken om het aanbod te dempen." Na de zomer moet dat plan klaar zijn. 

Bekijk ook: gemeente Ede wil fastfood terugdringen

02:17
Gemeente Ede wil fastfood terugdringen: 'Gezonde keuze moet makkelijker worden'