Ga naar de inhoud
'Rare regel' schrappen

Tweede Kamer wil doorrijder minder tijd geven om zich vrijwillig te melden

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Ginopress

De Tweede Kamer wil af van de hersteltijd voor iemand die doorrijdt nadat hij of zij een ongeluk heeft veroorzaakt. Dat eist de Kamer van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Nu krijgt een betrokkene nog maximaal twaalf uur de tijd om zich vrijwillig bij de politie te melden.

Die hersteltijd geeft mensen met een slok op de kans de alcohol uit hun bloed te laten verdwijnen. "Daar moeten we dus vanaf, het is een rare regel", zegt CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg.

Hij diende samen met de PVV een vandaag aangenomen motie in die van minister Weerwind eist dat hij binnen vier weken de Kamer laat weten hoe hij dit zal regelen. "Dan kan dit per 1 januari ingaan."

Schrik of slok?

Kamerlid Slootweg: "De minister zegt dat die twaalf uur nodig zijn omdat mensen soms zo schrikken na een ongeluk dat ze doorrijden. Ik denk dan: is het de schrik of is het de slok? Die uitzondering moet geschrapt worden. Zodat mensen niet denken: ik ga toch maar wat drinken en ik kom ermee weg."

Volgens de CDA'er neemt het aantal automobilisten dat doorrijdt na een aanrijding toe. Exacte getallen heeft hij niet, maar volgens hem merkt de Vereniging Verkeersslachtoffers dat het aantal doorrijders toeneemt.

Drie doorrijders per dag

Uit het jaarverslag van het Waarborgfonds uit 2020 valt op te maken dat het om zo'n drie doorrijders per dag gaat na aanrijdingen met (lichte) verwondingen. Hoe vaak iemand na een dodelijk ongeval doorrijdt, is niet duidelijk. Soms rijdt iemand uit schrik door, soms wordt pas (veel) later duidelijk wie de veroorzaker is van een ongeluk.

Wanneer strafbaar?

Op zichzelf is het verboden de plaats van een verkeersongeluk te verlaten. Maar of dat strafbaar is of niet, kan van geval tot geval verschillen. Uitzonderingen zijn er in elk geval niet als iemand in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.

In artikel 184 van de Wegenverkeerswet staat dat geen strafvervolging plaatsvindt als de overtreder zich vrijwillig meldt bij de politie binnen twaalf uur na het verkeersongeval, tenzij hij of zij voor die tijd als verdachte is aangehouden of verhoord.

De Kamer wil dat het kabinet die periode van twaalf uur als uitzonderingsgrond schrapt of inkort tot maximaal drie uur.

Wéér
Lees ook:
Wéér doorrijder na dodelijk verkeersongeluk: waarom doet iemand dat?