Ga naar de inhoud
Pijnlijk voor partij

Protestboer die minister thuis opzocht, is actief CDA-lid: 'Kan gesprek verwachten'

Boer en CDA'er Wim Bonestroo trok vrijdagavond met tientallen tractoren naar de minister

Eén van de boeren die vrijdagavond minister Van der Wal thuis opzocht, blijkt een actief CDA-lid. Het gaat om de Elburgse melkveehouder Wim Bonestroo, één van de initiatiefnemers van het protest. Hij stond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nog op de kandidatenlijst. De kwestie is pijnlijk voor het CDA omdat de partij de protestactie juist afkeurde. "De boer kan een gesprek van onze partijvoorzitter verwachten", laat het CDA-bestuur weten.

Vier dagen na de protestactie heeft Bonestroo nog altijd geen spijt dat hij met zijn tractor naar het huis van de minister reed. "Ik heb minister Van der Wal wel een bloemetje gestuurd", zegt hij vandaag tegen RTL Nieuws. "Maar ik maak geen excuses voor de actie."

'Protest is ongepast'

Het partijbestuur van het CDA bevestigt dat de initiatiefnemer van de omstreden protestactie ook CDA-lid is. "Wij wisten alleen niet dat Wim Bonestroo de initiatiefnemer was van het protest voor het huis van minister Van der Wal", zegt een woordvoerder van het partijbestuur. "Als CDA hebben we vrijdag na het protest via Twitter direct laten weten dat het protesteren rondom het huis van een bewindspersoon niet de manier is om met elkaar in gesprek te gaan."

"Het landelijk bestuur hecht zeer aan het feit dat de heer Bonestroo een bloemetje aan de minister heeft aangeboden. Partijvoorzitter Hans Huibers gaat nog wel bellen om aan te geven dat dit protest ongepast was."

Bekijk ook: Spijt van protestactie bij huis minister? Dat heeft boer Wim niet

01:31

Bonestroo reed vrijdagavond voorop met zijn tractor naar het huis van de minister. Hij runt al jaren een melkveehouderij en is ook al jaren actief voor de plaatselijke afdeling van het CDA. "Ik stond zevende op de kandidatenlijst voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen", zegt hij. "Ik woon fractievergaderingen bij en voorzie de partij van kennis op het gebied van landbouw en het stikstofbeleid."

Privésfeer binnengedrongen

Vanavond is er een CDA- vergadering van de provincie. Ook daar gaat hij heen. Zijn CDA-lidmaatschap is saillant. Het boerenprotest onder zijn leiding leidde tot heftige kritiek omdat de boeren de privésfeer van de minister binnendrongen. Kamerleden noemden het protest 'onaanvaardbaar' en 'voltrekt onacceptabel'. 

Ook de Elburgse CDA-fractie was niet blij met de actie, zegt de boer, die in verschillende media zijn protestactie verdedigde.

Tientallen
Lees ook:
Tientallen demonstrerende boeren zoeken minister Van der Wal thuis op

Bonestroo vervolgt: "Ik heb een appje gehad van de fractievoorzitter Cees Dijkhuizen en CDA-raadslid Anita Kloosterman. Ze vonden het onhandig. En waren niet blij met mijn actie."

Maar het bleef bij woorden. De protestboer heeft zijn lidmaatschap nog. "Van het landelijke CDA-bestuur heb ik ook niets gehoord."

Wil lid blijven

Bonestroo heeft grote moeite met de stikstofplannen van het kabinet – en dus ook van zijn partij. Toch wil hij wel lid blijven. "Ik heb een christelijk hart. Maar wij boeren hebben al drie jaar lang allerlei ideeën aangedragen voor het stikstofprobleem, en worden niet gehoord."

Regeringspartij
Lees ook:
Regeringspartij CDA eist aanpassing stikstofplan kabinet