Verlagen stikstofuitstoot

Linkse partijen positief, rechts negatief over stikstofplannen van kabinet

10 juni 2022 17:29 Aangepast: 10 juni 2022 17:31
Beeld © ANP

De agrarische sector staat een 'grote verandering' te wachten met de stikstofplannen van het kabinet. In veel delen van het land moet de stikstofuitstoot omlaag om de natuur te verbeteren. Het linkerdeel van de Kamer reageert positief, partijen aan de rechterflank reageren woedend op de voorstellen van het kabinet.

Tjeerd de Groot van regeringspartij D66 ziet door de plannen weer toekomst voor de natuur. Hij vindt wel dat de overgang naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw te langzaam gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet grijpt hard in: forse stikstofvermindering in deze gebieden

Pijnlijke boodschap

Pieter Grinwis van coalitiegenoot ChristenUnie spreekt van een pijnlijke boodschap, maar 'we leven met veel mensen en dieren op te grote voet in een te klein gebied en dat is niet houdbaar'.

De linkse oppositie steunt het beleid. "Veel van wat GroenLinks al dertig jaar bepleit als het gaat om natuur en stikstof wordt vandaag door het kabinet aangekondigd", laat Laura Bromet weten. PvdA'er Joris Thijssen ziet een 'stevig stikstofplan' om de woningbouw op gang te brengen en de natuur te herstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emoties lopen hoog op over nieuwe stikstofberekeningen, maar waarom?

Woede bij rechts

Rechtse partijen zijn boos. Volgens Geert Wilders (PVV) 'gaan onze boeren en onze voedselvoorziening eraan' door de kabinetsplannen. Caroline van der Plas noemt de voorstellen 'onacceptabel en "onmenselijk, perspectiefloos, niet wettelijk onderbouwd, niet evenredig over de sectoren'. Volgens de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging wordt de hele boerensector 'de nek om gedraaid'.

JA21-leider Joost Eerdmans spreekt van 'totale waanzin'. "Afbraak van onze belangrijkste voedselvoorziening, agrarische kaalslag en ons mooie boerenland verdwijnt." Volgens hem ligt het aan de 'onmetelijk hoge normen zonder noodzaak' waar Nederland zich aan heeft 'opgeknoopt'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore