Ga naar de inhoud
Angst voor spionage

Tweede Kamer wil af van omstreden Chinese camera's: 'Haal die rommel direct van de muur'

De omstreden camera's hangen pal voor het ministerie van Buitenlandse Zaken

Een Kamermeerderheid wil zo snel mogelijk af van Chinese beveiligingscamera's die bij overheidsgebouwen en de politie hangen. Er zijn zorgen over mogelijke spionage door China. Het kabinet wil eerst een onderzoek, maar dat is volgens de Kamer te traag. "We organiseren een livestream waarbij China continu meekijkt. Weg met die rommel", zegt de VVD.

De Nederlandse overheid maakt al jaren gebruik van de camera's van de Chinese merken Hikvision en Dahua. Zeker vijftig gemeenten gebruiken de camera's, maar hoeveel er precies in ons land hangen, is onduidelijk. De NOS meldde eerder dat er in Den Haag ruim 130 hingen, zoals bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar dagelijks ambtenaren en buitenlandse diplomaten naar binnen en buiten lopen.

Ook de gemeente Amsterdam heeft de omstreden camera's. De politie heeft onlangs nog 700 camera's van het Chinese merk Dahua aangeschaft.

Achterdeurtje 

De Chinese camera's zijn goedkoop maar kunnen worden misbruikt. De vrees is dat China de camera's gebruikt voor spionage en via een technologisch achterdeurtje mee kan kijken. Het kabinet wil de zaak eerst onderzoeken, maar een meerderheid van de Tweede Kamer eist direct actie en vindt dat dit type camera meteen weg moet.

"Als het aan ons ligt, halen we die rommel zo snel mogelijk van de muur", zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski. "Het is hartstikke onwenselijk. We moeten ophouden naïef te zijn. China is een land dat graag wil komen spioneren. En wat doen wij? Wij hangen hier hun camera's op."

Coalitiepartner D66 steunt die oproep. "Wanneer overheden gebruikmaken van camera's uit landen met een offensief cyberprogramma, brengt dit enorme risico’s met zich mee", zegt Kamerlid Lisa van Ginneken. "De AIVD heeft hier al vaker voor gewaarschuwd. Spionage of sabotage kunnen moeilijk worden uitgesloten."

'Chinese pottenkijkers'

Ook D66 maakt zich al langer zorgen over onze afhankelijkheid van Chinese technologie. "Goed dat het kabinet onderzoek doet naar inkoopeisen en richtlijnen op het terrein van cyberveiligheid. Wij vinden dat overheden nu al het goede voorbeeld moeten geven door geen Chinese camera’s te gebruiken."

PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann: "Waarom ze er überhaupt hangen is zorgelijk." PVV-Kamerlid Gidi Markuszower vindt dat 'de Chinese pottenkijkers uit onze keuken moeten'. "Wat mij betreft vandaag of anders morgen."

Zo
Lees ook:
Zo worden slimme beveiligingscamera's nog handiger

Niet alleen Nederland 

Nederland is overigens niet het enige land waar de Chinese fabrikanten onder vuur liggen uit vrees voor spionage. In de Verenigde Staten mogen de camera's van Hikvision en Dahua niet meer worden geïnstalleerd bij overheidsgebouwen.

Of het zover komt in ons land, moet het onderzoek uitwijzen. Het kabinet wil daar nog niet op vooruitlopen.

Bron: RTL Nieuws