Ga naar de inhoud
Gezinnen helpen

Kinderbijslag komende jaren vanwege inflatie toch verhoogd

Beeld © ANP

De kinderbijslag wordt de komende jaren toch verhoogd. Het vorige kabinet besloot om de kinderbijslag de komende jaren niet te laten meestijgen met de prijsstijgingen. Maar het kabinet herroept dat besluit nu vanwege de zeer hoge inflatie, waardoor ook gezinnen getroffen worden.

"De reguliere verhoging van de kinderbijslag is juist nu welkom", schrijft het kabinet.

Kinderbijslag krijg je voor kinderen tot en met 17 jaar. In totaal krijgen twee miljoen mensen elk kwartaal een bedrag. Afhankelijk van de leeftijd van een kind is dat tussen de 230,69 en 329,56 euro per kwartaal per kind.

Kinderbijslag
Lees ook:
Kinderbijslag volgend jaar niet omhoog, klap in het gezicht van Anita

Botte bezuiniging

Het kabinet wilde jaarlijks 100 miljoen besparen door de kinderbijslag in 2022 en in 2023 niet aan te passen aan de inflatie, en in 2024 slechts beperkt. Dat geld zou worden gestoken in uitvoeringsorganisaties.

Oppositiepartijen noemden het plan een 'botte bezuiniging' en haalden tijdens een nachtelijk debat vorig najaar hard uit naar de coalitie en het kabinet. Ook de coalitiepartijen waren allerminst enthousiast, maar verdedigden het voorstel met tegenzin.

Inkomen gezinnen

Maar het kabinet concludeert nu dat die maatregel voor een negatief effect zou zorgen voor het inkomen van gezinnen. "Daarom heeft het kabinet besloten om een streep te zetten door de plannen."

De kinderbijslag zal de komende jaren twee keer per jaar worden verhoogd op basis van de gemiddelde prijsontwikkeling. Het kabinet heeft extra geld vrijgemaakt om de dienstverlening van UWV en de SVB te verbeteren.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie blijft hoog: 10,2 procent in mei

Kinderbijslag per kind per kwartaal

0 tot en met 5 € 230,69
6 tot en met 11 € 280,13
12 tot en met 17 € 329,56
Kinderbijslag
Lees ook:
Kinderbijslag volgend jaar niet omhoog, geld nodig voor andere zaken