Ga naar de inhoud
Blijkt uit rondgang

Algeheel verbod op consumentenvuurwerk vindt geen meerderheid in Kamer

Beeld © ANP

De Tweede Kamer bespreekt deze week het wetsvoorstel voor een algeheel verbod op het afsteken en verkopen van consumentenvuurwerk. Maar nu al wordt duidelijk dat het wetsvoorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren geen meerderheid haalt. Dat blijkt uit een rondgang door de politieke redactie van RTL Nieuws.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen een einde aan het consumentenvuurwerk. Zij vinden de nadelen van de traditie niet opwegen tegen het plezier. Zo lopen elke jaarwisseling honderden mensen letsel op, is het erg vervuilend voor de natuur en zorgt het voor stress en angst bij dieren.

De partijen willen dat als er een verbod komt, er wel publieke vuurwerkshows komen tijdens de jaarwisseling, zegt PvdD-Leider Esther Ouwehand. "Dus een totaalverbod op consumentenvuurwerk, zodat het voor iedereen weer een leuk en veilig feest wordt zonder overlast, zonder bange dieren en zonder overbelasting van de zorg."

Ondanks
Lees ook:
Ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro schade tijdens jaarwisseling

Burgemeesters voor verbod

Uit een enquête onder burgemeesters eerder dit jaar, bleek dat ook twee op de drie gemeenten voor een algemeen vuurwerkverbod zijn. De bestuurders vinden de schade die het afsteken van vuurwerk met zich meebrengt te groot.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer voelt weinig voor zo'n verbod. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn tegen, net als oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie, Groep Van Haga, JA21 en de BoerBurgerBeweging. Dat zijn 77 zetels. Ook de SP is waarschijnlijk tegen.

Knalvuurwerk en vuurpijlen

Veel partijen willen afwachten hoe het gaat met het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, dat in 2020 werd ingevoerd. Ook voor de VVD is dat belangrijk, zegt Kamerlid Ingrid Michon. "We hebben drie jaar geleden met elkaar afgesproken om dat grote knalvuurwerk te verbieden dus ik zou willen voorstellen: laten we nou hopelijk dit jaar normaal oud en nieuw hebben met dat verbod en dan kijken hoe dat uitpakt." 

Kamerlid Wybren van Haga, van de Groep Van Haga, noemt het 'zonde als zo'n mooie traditie om zeep wordt geholpen'. "Alleen maar omdat het de overheid niet lukt om illegaal vuurwerk aan te pakken'. "Wij zijn wel voor het keihard aanpakken van illegaal vuurwerk."

Bekijk ook: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod

00:45
Ondanks het vuurwerkverbod is om middernacht door het hele land flink geknald met vuurwerk. Op meerdere plaatsen waren harde knallen te horen en was er siervuurwerk te zien.