Ga naar de inhoud
Conclusie onderzoeksbureau

Oud-Kamerlid Van Dijk (PvdA) maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag

Gijs van Dijk. Beeld © ANP

Oud-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk heeft zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting meerdere personen. Dat blijkt uit onderzoek door Onderzoeksbureau Bezemer & Schubad in opdracht van de PvdA. Hierdoor is terugkeer in de Tweede Kamerfractie uitgesloten.

Het onderzoek werd ingesteld nadat Van Dijk in februari was vertrokken uit de Kamer na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in de privésfeer.

Het onderzoeksbureau schrijft: "Dit leidt tot de conclusie dat de door meldsters gestelde feiten in hoofdzaak aannemelijk zijn. Ook is het aannemelijk dat meldsters zich grensoverschrijdend en/of ongewenst voelen behandeld: zij zijn belogen en bedrogen, hen is pijn en verdriet gedaan, één van hen is in ernstige (beroepsmatige) gewetensnood gebracht en de politieke ambities van een ander zijn gefrustreerd."

PvdA-Kamerlid
Lees ook:
PvdA-Kamerlid Van Dijk stapt op na beschuldigingen ongewenst gedrag

Ook concludeert het onderzoek dat Van Dijk verschillende normen van de Gedragscode en Erecode van de PvdA heeft geschonden en zijn gedrag zich niet louter in de privésfeer heeft voltrokken. Van Dijk bleef tegenover de onderzoekers ontkennen dat hij normen had overschreden.

Er is alleen een samenvatting van het onderzoeksrapport naar buiten gebracht. In de vertrouwelijke rapportage aan het PvdA-bestuur, de opdrachtgever van het onderzoek, worden ook intieme details beschreven. Met het oog op de privacy van de vrouwen, onder wie mensen in kwetsbare posities, zijn deze details niet in de samenvatting opgenomen.

Pijnlijk en ernstig

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken noemt het 'een nare periode voor alle betrokkenen'. "De conclusies zijn pijnlijk en ernstig, de fractie neemt het besluit van het partijbestuur over en dat betekent dat er voor Gijs van Dijk geen plaats meer is in de PvdA Tweede Kamerfractie."

PvdA-partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent noemt het dapper dat melders naar voren zijn gestapt en hun verhaal hebben gedaan. "De bevindingen van het onafhankelijk onderzoek zijn verdrietig en ernstig en op geen enkele manier te verenigen met de positie van volksvertegenwoordiger namens de PvdA."

Van Dijk voerde jarenlang het woord op Sociale Zaken, voor de PvdA een belangrijk thema. Hij werkte onder meer aan een wet om werknemers buiten werktijd het recht te geven onbereikbaar te zijn voor hun werkgevers.

Reactie Van Dijk

In een reactie op Twitter laat Van Dijk vandaag weten dat het de kwestie gaat over twee vrouwen waar hij een relatie mee heeft gehad en een vrouw met wie hij een affaire had. "Dit waren relaties op basis van gelijkwaardigheid", schrijft hij. Volgens Van Dijk concludeert het onderzoeksbureau niet, in tegenstelling tot wat de PvdA naar buiten bracht, dat er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Van Dijk zegt het niet eens te zijn met beslissing van de PvdA om hem te berispen en gaat daar tegen in beroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore