Ga naar de inhoud
Wurgcontracten

Kamerleden spreken schande van uitbuiting Oekraïners

Kassen in het Westland. Beeld © ANP

'Ongelofelijk', 'verschrikkelijk', 'totaal verwerpelijk'. Kamerleden komen woorden tekort in reactie op de uitbuiting van een groep Oekraïners in het Westland. Uit gesprekken die RTL Nieuws voerde met Oekraïense werknemers in de kassen komt een ontluisterend beeld naar voren.

Oekraïense arbeidskrachten werken op basis van wurgcontracten, met verschillende boetebepalingen. Ze kunnen bijvoorbeeld een boete van 500 euro krijgen als ze met het bedrijf waar ze zijn gedetacheerd contact opnemen over arbeidskwesties. En er wordt zelfs gedreigd met deportatie naar Oekraïne als werknemers de regels overtreden.

SP-Kamerlid Bart van Kent heeft er geen woorden voor. "Zogenaamde 'werkgevers' en 'uitzendbureaus' die de oorlog in Oekraïne aangrijpen om de meest kwetsbare mensen uit te buiten." Ook D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt is geschrokken: "Totaal verwerpelijk. We moeten hier keihard tegen optreden." Ze krijgt bijval van de PvdA. "Aanpakken deze misstanden", zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri.

Oekraïense
Lees ook:
Oekraïense arbeiders in Westland uitgebuit: 'Verwerpelijk'

Onacceptabel

Ook de ChristenUnie is geschokt door het nieuws. "Onacceptabel", zegt Kamerlid Don Ceder. "Het bestrijden van uitbuiting van arbeidsmigranten blijft volgens de inspectie helaas dweilen met de kraan open." Op aandringen van CU-Kamerlid Ceder komt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze zomer met een publiekscampagne die zich richt op bewustwording en het voorkomen van uitbuiting.

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug kijkt niet op van het nieuws. "We zien structurele uitbuiting van arbeidsmigranten en nu ook van net gevluchte mensen." De aanpak van dit soort misstanden gaat veel te langzaam, aldus Maatoug.

'Aantal
Lees ook:
'Aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70 procent gestegen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore