Ga naar de inhoud
Niet onomstreden

Kabinet geeft vergunning voor gaswinning op Noordzee, zorgen op Waddeneilanden

De Noordzee gezien vanaf Vlieland. Beeld © ANP

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) heeft vergunningen gegeven voor boringen naar een nieuw gasveld in de Noordzee. Nederland doet dit samen met Duitsland, waar overigens nog op een vergunning wordt gewacht. Burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, is teleurgesteld. "Het hele eiland is ertegen."

Gaswinning in de Noordzee staat in het coalitieakkoord, maar is niet onomstreden: burgemeesters van Waddeneilanden uitten begin dit jaar hun grote zorgen over de plannen.

De burgemeesters vrezen dat de winning schade kan aanbrengen aan 'unieke natuurgebieden' en gevolgen zal hebben voor de bewoners van de eilanden. Het plan is om op zo'n negentien kilometer ten noorden van de kust van Schiermonnikoog en het Duitse Borkum te boren.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil geen gasboringen bij Schiermonnikoog

Besluit tegenhouden

Burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, werd vanmiddag gebeld door staatssecretaris Vijlbrief met het nieuws, vertelt ze aan RTL Nieuws. Ze is teleurgesteld.

"Het hele eiland is er tegen. Het is voor ons een no-go. We gaan ons nu beraden over hoe nu verder. Eerder hebben wel al bezwaar ingediend. Ik heb de hoop dat er nog een goed debat in de Tweede Kamer zal volgen en dat het besluit mogelijk kan worden tegenhouden. Het laatste woord is hier zeker nog niet over gesproken."

Zorgen

Vijlbrief zegt dat er een 'uitgebreide rapportage' is gemaakt over milieueffecten waaruit blijkt dat aan alle vereiste voorwaarden wordt voldaan. Maar de bewindsman erkent dat er zorgen blijven. Daarom zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd: het booreiland wordt verlaagd, zodat het minder opvalt vanaf Schiermonnikoog.

"De Nederlandse regering was al langer bereid om deze vergunningen te verlenen", schrijft Vijlbrief aan de Tweede Kamer. "De Duitse deelstaat Nedersaksen was dat in eerste instantie niet, maar heeft als gevolg van de oorlog in Oekraïne nu een andere afweging gemaakt."

Er komt een pijpleiding om het gas naar het land te vervoeren. De elektriciteit op het booreiland komt van een Duits windpark in de buurt. Vanaf eind 2024 wordt het eerste gas geproduceerd, zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een persbericht.

Rabobank
Lees ook:
Rabobank geeft geen leningen voor gasboringen Waddenzee