Ga naar de inhoud
Naar Australisch voorbeeld

Kamer wil prijs sigaretten best verhogen, maar 47 euro per pakje? 'Waanzin'

Beeld © Archieffoto ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan van staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid ) om de prijs van een pakje sigaretten zeer fors te verhogen tot wel 47 euro in 2040. "Waanzin", zegt PVV-leider Geert Wilders. En ook regeringspartij VVD is tegen. "Dit lost niks op en creëert alleen maar onrust."

Nu ligt de prijs voor een pakje sigaretten in ons land rond de 8 euro. In het regeerakkoord staat dat dit verhoogd mag worden naar 10 euro. Maar de staatssecretaris wil daar een flinke prijsstijging bovenop: tot 47 euro in 2040.

Hij neemt hierbij Australië als voorbeeld. Daar kost een pakje sigaretten namelijk gemiddeld zo'n 25 euro.

Creëert alleen onrust

Een meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, PVV, SP, Forum, DENK, JA21, Groen Van Haga, BBB ) wil best de prijzen wat verhogen, maar vindt zo'n forse prijsstijging niet de goede weg.

Zoals regeringspartij VVD. "Nu bizarre prijsverhogingen noemen voor een pakje sigaretten lost niks op en creëert alleen maar onrust. Met deze maatregel is geen rekening gehouden met effecten of de illegale handel in tabak die je op deze manier alleen maar stimuleert", zegt Kamerlid Rudmer Heerema. 

"Ik verwacht dat de staatssecretaris binnenkort met concrete plannen komt hoe gezond gedrag in onze samenleving, bijvoorbeeld door middel van sport en bewegen, beter gestimuleerd gaat worden."

Tot
Lees ook:
Tot 47 euro per pakje: kabinet overweegt sigaretten flink duurder te maken

Waar stopt dit?

Geert Wilders reageert kort maar krachtig op het plan: "Waanzin", vindt de PVV-leider. JA21 vindt dat gezond gedrag juist meer beloond moet worden. "Te veel of te vet eten, te weinig slapen, niet sporten is ook heel slecht. Waar houdt dit dan op: tien euro voor een frietje?"

De SP vindt dat rokers geen melkkoe moeten worden. "Mensen zijn immers verslaafd en dus niet zomaar in staat om te stoppen met roken.", zegt Maarten Hijink. "'We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Dan moet je bijvoorbeeld de verkooppunten beperken."

 'Het liefst morgen nog'

Het CDA wil eerst de plannen van de staatssecretaris afwachten, net als de PvdA. En ook D66, PvdD , ChristenUnie en fractie Den Haan zijn voor. "Heel goed om sigaretten 47 euro te maken. Het liefst morgen nog", zegt Den Haan tegen RTL Nieuws. 

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan: "We weten uit onderzoek dat het verhogen van de prijs daar een effectief middel voor is."

Bekijk ook: Lidl stopt met verkoop sigaretten

00:44
Lidl stopt met verkoop sigaretten: 'Maar ik ga echt niet stoppen, hoor!'