Ga naar de inhoud
Voor dit jaar

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto al na 5 maanden leeg

De Fiat 500E was de populairste elektrische auto in het middensegment. Beeld © ANP

De subsidie voor mensen die dit jaar een nieuwe elektrische auto willen kopen, is al na vijf maanden op. Ruim 21.000 mensen maakten gebruik van de regeling, waardoor de 71 miljoen euro vandaag op is.

Elektrische auto's zijn milieuvriendelijker dan die met een verbrandingsmotor. De aanschaf van een nieuwe elektrische auto zorgt voor minder milieuvervuiling en minder lawaai. Bezitters hebben geen benzinekosten meer en hoeven geen wegen- en aankoopbelasting te betalen.

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen elektrisch gaan rijden, stelde het kabinet de kopers van een nieuwe elektrische auto dit jaar 3350 euro subsidie in het vooruitzicht.

Verkoop
Lees ook:
Verkoop elektrische auto's hard gegroeid: 'Tekort grondstoffen dreigt'

Populairste modellen

De stimuleringsregeling geldt voor de aanschaf van nieuwe auto's in het middensegment, tot 45.000 euro. De elektrische Fiat 500 werd de afgelopen maanden het vaakst gekocht door particulieren, gevolgd door de Kia Niro en de Hyundai Kona.

In totaal hebben van januari tot eind mei ruim 21.000 mensen een nieuwe elektrische auto gekocht. Niet alleen de subsidieregeling voor elektrische auto’s is populair, ook die voor elektrische vrachtauto's weten mensen te vinden. Die subsidiepot werd op 9 mei opengesteld en was diezelfde dag nog leeg.

Populairste nieuwe auto's koop:

  1. Fiat 500E
  2. Kia Niro
  3. Hyundai Kona
  4. Dacia Spring
  5. Volvo XC40
Ruim
Lees ook:
Ruim helft elektrische auto's nu gekocht door consument

Meer geld

Het kabinet is blij met het succes van de subsidieregeling. De belangenvereniging van de autobranche, de Bovag, pleit ervoor om de subsidiebedragen voor de komende jaren al dit jaar te gaan gebruiken.

Mensen die nog per se dit jaar elektrisch willen rijden, kunnen nog gebruik maken van de subsidieregeling voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Maar let op, ook die pot is bijna leeg.

Vanaf 2 januari kan er weer subsidie worden aangevraagd voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto.

Populairste nieuwe auto's private lease:

  1. Peugeot 2008
  2. Peugeot 208
  3. Citroen E-C4
  4. Opel Corsa-E
  5. Kia Niro
Nederlander
Lees ook:
Nederlander kiest vaker elektrische auto: 'Dankzij subsidie'