Lange rijen

ANVR: overweeg inroepen leger voor beveiliging op Schiphol

24 mei 2022 17:28 Aangepast: 24 mei 2022 20:45
Ook vandaag is het opnieuw erg druk op Schiphol. Beeld © ANP

Het kabinet moet overwegen om het leger in te roepen om de problemen met de beveiliging op Schiphol het hoofd te bieden. Dat zegt de directeur van reisbrancheorganisatie ANVR, Frank Oostdam, tegen RTL Nieuws. Maar de kans is niet groot dat het daadwerkelijk zover komt, zegt Defensie.

"Misschien moeten we dan mensen van het leger gaan inroepen om te zorgen dat de beveiliging op orde is. Om deze periode maar door te komen", zegt Oostdam.

Defensie laat weten pas in actie te komen als de veiligheidsregio daarom vraagt. Zo'n verzoek is niet gedaan, laat een woordvoerder weten, en als het er alsnog komt 'zal de kans niet heel groot zijn dat Defensie dit verzoek inwilligt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes uur in de rij, vlucht gemist. Toen bleef Armande maar slapen op een bankje

De afgelopen dagen was het opnieuw raak op Schiphol: door personeelsgebrek moesten reizigers uren wachten totdat ze konden inchecken. Deze keer was dat het gevolg van een gebrek aan beveiligers.

De urenlange wachttijden op Schiphol zorgen voor woede en soms zelfs agressie bij passagiers. Zondagavond kwam dat tot een uitbarsting, waarbij bijna een gevecht uitbrak onder passagiers en beveiligingspersoneel. Ook gisteren was de situatie slecht, vertellen reizigers aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizigers in opstand bij security Schiphol, marechaussee greep in

Beschamende vertoning

Oostdam noemt de lange rijen op luchthaven Schiphol vandaag 'beschamend'. "Dit is nog nooit vertoond. Het is een beschamende vertoning en het is dramatisch voor het imago van Schiphol."

Hij gaat ervan uit dat de problemen op Schiphol nog lang zullen voortduren. "Schiphol heeft de problemen niet het komend weekend opgelost. Ik verwacht de komende weken ook niet. Ik denk dat we de komende weken tot en met de zomervakantie rijen zullen houden."

Volgens Oostdam kunnen reizigers die nog moeten boeken, beter uitwijken naar regionale luchthavens.

Topman Schiphol baalde begin mei ook al van drukte: 'Werk moet aantrekkelijker'

Schiphol-topman Dick Benschop maakte begin mei zijn excuses voor de chaos op Schiphol van de afgelopen dagen. Door personeelstekort werden tientallen vluchten geannuleerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore