Ga naar de inhoud
Voorjaarsnota

Meer geld naar AOW en Defensie, kabinet snijdt in klimaat- en stikstoffondsen

Minister van Financiën Sigrid Kaag. Beeld © ANP

Het kabinet trekt meer geld uit om de AOW even hard te laten stijgen als het minimumloon. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota. Ook Defensie kan rekenen op flink meer extra geld de komende jaren. Om de uitgaven te betalen, snijdt het kabinet in de fondsen voor klimaat en stikstof. Ook moeten hogere inkomens en bedrijven meer belasting gaan betalen.

Ook gaat de vennootschapsbelasting omhoog. Er wordt 2,2 miljard gesneden in verschillende fondsen, zoals het stikstoffonds om andere nieuwe wensen te betalen.

Kaag:
Lees ook:
Kaag: kabinet is niet op bedeltoer, maar op bedevaart

Energieprijzen

Het kabinet geeft 6,4 miljard euro extra uit om de stijging van de energieprijzen te verzachten. Verder is er een tegenvaller van 2,8 miljard euro. Dat is geld dat naar 60.000 spaarders gaat die bezwaar hadden gemaakt tegen de belasting die zij moesten betalen over hun vermogen in box 3.

Sowieso zullen vermogenden in de toekomst meer belasting moeten betalen. Dat past binnen de discussie over vermogensongelijkheid, vindt het kabinet. "Sterke schouders zullen meer lasten moeten dragen", zegt minister van Financiën Sigrid Kaag daarover.

Eerder

In de Voorjaarsnota geeft minister Kaag aan hoe de begroting er dit jaar voorstaat. Voor het eerst geeft het kabinet ook al inzicht in plannen die het de komende jaren wil uitvoeren. Normaal komt dat pas naar buiten op Prinsjesdag. Met deze nieuwe systematiek krijgt de Kamer meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de begroting van volgend jaar.

Er waren de afgelopen dagen al verschillende plannen uitgelekt. Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij zodat in 2024 en 2025 de NAVO-norm wordt gehaald. Verder wordt er zo'n 2,5 miljard euro uitgetrokken om het minimumloon in stappen te verhogen met 7,5 procent. De AOW groeit voorlopig mee met die stijging, heeft het kabinet besloten.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet verhoogt uitgaven defensie fors, NAVO-norm wordt gehaald: 'Historische stap'