Virus rukt op

Apenpokkenvirus nu ook vastgesteld in Nederland

20 mei 2022 18:34 Aangepast: 21 mei 2022 16:05
Apenpokken bij een Spaanse patiënt. Beeld © RTL Nieuws/@drpabloortiz

Het apenpokkenvirus is nu ook vastgesteld in Nederland. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Het virus dook de afgelopen maand in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika op. Ook in België zijn twee besmettingen bekend.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht een aantal monsters en hield er al rekening mee dat het een kwestie van tijd was voor het eerste geval in Nederland zich zou aandienen. Het houdt er rekening mee dat meer mensen zijn besmet.

Symptomen

Voor meeste mensen zijn apenpokken onprettig maar niet gevaarlijk. Mensen die het virus hebben opgelopen kunnen de eerste dagen last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag.

Het virus is heel besmettelijk, maar verreweg de meeste mensen genezen binnen een paar weken. Het kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een slechte weerstand hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede geval met apenpokken in België, ook besmettingen in Duitsland en Frankrijk

Het virus was de afgelopen maand al opgedoken in verschillende landen in Europa en Noord-Amerika. In België zijn twee besmettingen bekend, In Duitsland één.

Nauw huidcontact

Mensen kunnen het virus oplopen door nauw huidcontact, bijvoorbeeld door een open wondje van iemand aan te raken. Dit kunnen bijvoorbeeld gezinsleden zijn die samen spelen en knuffelen, maar het kan ook worden overgedragen door partners tijdens seks.

Bij eerdere uitbraken ging het om mensen die kort ervoor in Afrika waren geweest, maar daar is nu geen sprake van. Veel van de huidige patiënten in Europa zijn niet in Afrika geweest en kunnen het virus zo dus niet hebben opgelopen.

Onder de besmette mensen zijn naar verhouding veel mannen die seks hebben met andere mannen, zeggen de gezondheidsdiensten. "Gezien de ongebruikelijk hoge aantallen besmettingen van mens naar mens op deze manier, is de kans groot dat het virus zich verder verspreidt door nauw contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele activiteiten", meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongebruikelijke opmars van apenpokken bij mensen: virologen zoeken verklaring

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore