Ga naar de inhoud
Afgelopen twee jaar

Twee derde van de gemeenten verzaakt tot nu toe bij huisvesten statushouders

Asielzoekerscentra lopen over door het gebrek aan woonruimte voor statushouders. Beeld © ANP

Gemeenten doen veel te weinig om mensen met een verblijfsvergunning op te vangen. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tien Nederlandse gemeenten hebben nog helemaal geen enkele statushouder opgenomen, 139 gemeenten zijn nog niet op de helft van de gemaakte afspraken over de afgelopen twee jaar en in totaal twee derde van de gemeenten levert te weinig woonruimte.

Over de woonplekken zijn in het verleden afspraken gemaakt met de Nederlandse gemeenten. Daarin staat aan hoeveel mensen met een verblijfsvergunning gemeenten onderdak moeten bieden. Het ministerie publiceert maandelijks cijfers over hoe wordt voldaan aan deze afspraken. En dat blijkt niet goed te zijn.

Tien gemeenten hebben tot en met april nog geen enkele statushouder gehuisvest, terwijl ze wel een zogeheten taakstelling hebben. De slechtst presterende gemeenten zijn Eijsden-Margraten, die nog geen enkele van de 37 statushouders heeft opgenomen, de gemeente Weststellingwerf (0 van 29) en Rozendaal (0 van 18).

Deze 10 gemeenten hebben niemand gehuisvest

  1. Eijsden-Margraten (taak: 37)
  2. Weststellingwerf (29)
  3. Rozendaal (18)
  4. Albrandswaard (17)
  5. Veendam (16)
  6. Staphorst (14)
  7. Rhenen (13)
  8. Renswoude (5)
  9. Noord Beveland (4)
  10. Oostzaan (2)
Situatie
Lees ook:
Situatie in azc Ter Apel 'dieptriest' met asielzoekers op grasveld

Overlopen asielzoekerscentra

Doordat veel gemeenten zich niet aan de afspraken met het kabinet houden, lopen asielzoekerscentra over. De statushouders die geen woonruimte van gemeenten aangeboden krijgen, blijven noodgedwongen in de asielzoekerscentra. Omdat er nieuwe asielzoekers blijven komen, ontstaat ruimtegebrek.

Dat leidde er recent toe dat asielzoekers bij aanmeldcentrum in Ter Apel enkele uren buiten op het gras moesten wachten. De vrees is dat dat alleen maar erger wordt. Gewoonlijk neemt het aantal asielzoekers in de zomermaanden toe.

Er is ook goed nieuws: 71 gemeenten voldoen nu al aan de taakstelling voor 1 juli 2022

Top 10 achterstanden

  • Amsterdam (582 niet-gehuisveste statushouders)
  • Utrecht 278
  • Den Haag 214
  • Rotterdam 168
  • Almere 138
  • Groningen 118
  • Leeuwarden 117
  • Breda 108
  • Deventer 101
  • Amersfoort 86

Politiek verslaggever Floor Bremer: 'Systeem loopt helemaal vast'

"Aan alle kanten loopt het asielsysteem in Nederland op dit moment vast. De staatssecretaris kan gemeenten (nog) niet dwingen asielzoekers op te nemen. Maar wel is er de verplichting om statushouders te huisvesten. Een paar weken geleden is daarom afgesproken in het Veiligheidsberaad dat gemeenten versneld gaan zorgen voor de opvang van in ieder geval 2000 statushouders, dat komt neer op een paar mensen per gemeente. Desnoods zouden deze mensen dan tijdelijk bijvoorbeeld in hotels moeten wonen, zodat in de overvolle asielzoekerscentra weer plekken vrij komen.

Maar gemeenten hebben sindsdien nog maar enkele tientallen plekken geleverd. Intussen komen de zomermaanden eraan en de afgelopen jaren laten zien dat er dan meer vluchtelingen komen. Het is een ingewikkelde puzzel, waardoor de staatssecretaris voor Asielzaken op dit moment alleen maar bezig is de crisis te managen en niet met besturen."