Ga naar de inhoud
'Waarborgen onvoldoende'

Tegenslag D66-voorstel voltooid leven: Raad van State zeer kritisch

Beeld © ANP Foto

Het wetsvoorstel van D66 over stervenshulp bij voltooid leven zou niet op deze manier behandeld moeten worden. Dat zegt het belangrijkste adviesorgaan van ons land, de Raad van State. Volgens de Raad biedt het wetsvoorstel te weinig waarborgen om vast te stellen dat een stervenswens écht vrijwillig is, dat die stabiel is en niet voortkomt uit andere motivatie dan alleen langdurig en uitzichtloos lijden.

In 2020 presenteerde toenmalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra het wetsvoorstel, dat regelt mensen die ouder zijn dan 75 en hun leven 'voltooid' achten, stervenshulp kunnen krijgen. Nu is alleen euthanasie mogelijk voor mensen die een medische aandoening, beperking of een ziekte hebben.

Maar, vond Dijkstra: "mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden."

D66-voorstel
Lees ook:
D66-voorstel stervenshulp bij voltooid leven leidt tot 'lichte irritatie' bij CU

Weinig ouderen zijn levensmoe

Uit onderzoek bleek al eerder dat maar weinig ouderen een zogenoemde 'persisterende' doodswens hebben; een doodswens die al langer dan een jaar bestaat. Voor die ouderen geldt bovendien dat hun doodswens 'veranderlijk' is, niet altijd even erg gevoeld wordt en ook afhankelijk is van verschillende factoren, bemerkten de onderzoekers.

Voor de Raad van State wegen de resultaten van dat onderzoek zwaar mee. De Raad wijst erop dat de overheid de plicht heeft om mensen te beschermen.

Onvoldoende zorgvuldig

Daarom moet een eventuele wet ervoor zorgen dat het compleet zeker is dat mensen die zeggen dood te willen, dat ook echt vrijwillig zeggen, dat hun doodswens ook stabiel is, en niet afhankelijk van factoren als geldproblemen of medische problemen. 

Volgens de Raad van State kan het wetsvoorstel nu die zekerheid niet bieden. "De in het wetsvoorstel opgenomen zorgvuldigheidseisen zijn onvoldoende", schrijft de Raad in het advies. De Raad 'is van oordeel dat het initiatiefvoorstel niet op deze wijze in behandeling dient te worden genomen'.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: 10.000 ouderen zonder ernstige ziekte hebben doodswens

D66 zegt in een reactie het advies serieus te zullen bestuderen. "Het adviesorgaan maakt een aantal relevante opmerkingen", schrijft de partij in een reactie. "Wij nemen nu de tijd om het advies uitgebreid en zorgvuldig te bestuderen. We blijven hierbij in nauw overleg met betrokkenen en mensen in de samenleving. Hiermee doen we recht aan de complexiteit en zwaarte van het onderwerp."

In het regeerakkoord is afgesproken dat het wetsvoorstel, wanneer het wordt behandeld, in principe zal worden behandeld als een vrije kwestie. Elk Kamerlid mag daarbij zijn eigen afweging maken. Het is onduidelijk of er in de huidige Kamer een meerderheid voor zo'n wetsvoorstel zou zijn.

Theo kocht zelfmoordpoeder: 'Grootste geschenk aan mezelf'

02:51
Bron: RTL Nieuws