Ga naar de inhoud
Na aanvankelijke weigering

Rutte stuurt na irritatie Kamer 'voor zover mogelijk' informatie over sms'jes

Klaver, Omtzigt en Wilders waren geïrriteerd over de weigering van Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte gaat 'voor zover het mogelijk is' alsnog gegevens over zijn sms-verkeer naar de Tweede Kamer sturen. Tijdens een debat hierover weigerde hij dat nog heel stellig, ondanks sterk en herhaaldelijk aandringen vanuit de oppositie. Vlak na afloop van het debat stuurde hij een brief aan het parlement waarin hij daarop terugkomt.

Tijdens het debat leidde het tot flinke irritatie bij GroenLinks-leider Klaver, Pieter Omtzigt en PVV-leider Geert Wilders, zoals hier te zien is:

Irritatie bij Klaver, Omtzigt en Wilders nadat Rutte weigert informatie te geven

01:24

Vergelijking

Jesse Klaver had Rutte om informatie gevraagd over het aantal berichten dat hij ontvangen en verstuurd heeft. Hij wil die gegevens vergelijken met het aantal berichten dat vervolgens is gearchiveerd op Ruttes ministerie van Algemene Zaken. De GroenLinks-leider wil zo controleren of de premier er wel voor zorgt dat zijn berichten op de juiste manier bewaard worden.

Klaver kreeg stevige bijval van Omtzigt en Wilders. Die wilden ook de informatie van Rutte. Die bleef weigeren.

41 sms'jes

De Volkskrant schrijft vandaag dat uit door hen opgevraagde informatie blijkt dat in de periode december 2019 tot 11 juni 2020 er 41 sms’jes bewaard zijn gebleven die Rutte zelf verstuurde. Rutte reageerde daar in het debat op door te zeggen dat de coronacrisis in die periode zo ernstig was, dat er toen voornamelijk telefonisch overleg plaatsvond.

Waarom de premier direct na het debat van mening is veranderd, licht hij in de brief niet toe. Hij houdt wel een slag om de arm: de informatie komt 'voor zover mogelijk' naar het parlement. Rutte belooft begin volgende week met meer informatie te komen.

Rutte
Lees ook:
Rutte gepikeerd in sms-debat: 'Als er geen vertrouwen is, ga ik andere dingen doen'