Ga naar de inhoud
Weer onder vuur

Rutte onder vuur over wissen sms'jes: 'Patroon van gesjacher en gesjoemel'

Een 'patroon van vergeetachtigheid en bewust informatie weghouden' en 'ons land heeft een sjacheraar als premier'. Weer ligt premier Rutte onder vuur in de Tweede Kamer, nu omdat hij jarenlang elke dag zijn sms'jes wiste. Oppositiepartijen zien een patroon bij de premier en eisen meer informatie.

Gisteren onthulde de Volkskrant dat premier Rutte jarenlang, iedere dag zijn sms'jes wiste. Dat deed hij met zijn oude Nokia-telefoon.

De premier bestrijdt dat hij de wet heeft overtreden, maar zijn uitleg roept grote twijfels op. "Wie gelooft die man nog?", zei PVV-leider Geert Wilders. "We hebben een sjacheraar als premier. Hij is een soort politieke Bermudadriehoek. Allerlei dingen verdwijnen op onverklaarbare wijze."

Bekijk ook: oppositie fileert premier Rutte om wissen sms'jes

01:06
Oppositie fileert premier Rutte om wissen sms'jes

Patroon van gesjoemel

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zien vooral een patroon bij de premier. "Een patroon van informatie achterhouden", aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Het bonnetje van Teeven dat niet te vinden was en de geen-actieve herinnering aan de functie elders-discussie."

Volgens Caroline van der Plas (BBB) gaat dit debat over vertrouwen. "Keer op keer wordt het vertrouwen van de burger beschaamd." Ze noemt dit het 'zoveelste dieptepunt' waardoor we er 'een monsterkabinet op nahouden'.

Waarheid als optie

SP-leider Lilian Marijnissen stelt dat de premier de waarheid als optie ziet. Pieter Omtzigt: "We hebben een premier die de grondvesten van de democratie ondermijnt."

Maar dat gaat coalitiepartijen veel te ver. Premier Rutte is geen pathologische leugenaar, vindt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. "Ik zie geen patroon van onwaarheden." "Ik ga ervan uit dat hij zorgvuldig en integer heeft gehandeld", zei Ellian.
 

Weggooien
Lees ook:
Weggooien sms'jes door Rutte, waarom is dat een probleem en hoe ernstig is het?

Veel vragen 

Kamerleden - sommigen noemen het debat ook ongemakkelijk vanwege de grote maatschappelijke problemen die spelen - hebben nog veel vragen over de Nokia-kwestie. Zo wil het CDA weten of de premier zich ook aan de geest van de wet heeft gehouden. "De premier heeft ook een voorbeeldfunctie."

GroenLinks-leider Klaver is vooral geïnteresseerd in de contacten die Rutte had met derden, mensen uit het bedrijfsleven of andere kabinetsleden. Ook willen partijen hoeveel telefoons de premier eigenlijk heeft.

'Handelde volgens de richtlijn'

De premier komt vanmiddag aan het woord. Hij zei gisteren dat hij zich aan zich aan richtlijnen heeft gehouden.

Maar deskundigen betwijfelen of de premier wel handelde volgende wet en richtlijnen, zo bleek uit een rondgang van RTL Nieuws. 

Bron: RTL Nieuws