Voorjaarsnota

Minimumloon gaat al vanaf volgend jaar omhoog

18 mei 2022 20:34
De FNV startte een landelijke bustoer om aandacht te vragen voor het minimumloon. Beeld © ANP

Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS. Hiermee wil het kabinet de koopkracht van minima sneller verbeteren.

In het regeerakkoord staat dat het minimumloon vanaf 2024 omhoog gaat. Het kabinet heeft nu besloten die verhoging met een jaar te vervroegen. Het minimumloon is nu voor iemand van 21 jaar of ouder 1725 euro bruto per maand.

Drie stappen

Het minimumloon zou volgens de eerste plannen in twee stappen met 7,5 procent omhoog moeten gaan. Dat worden vanaf volgend jaar drie stappen van eveneens 7,5 procent.

Bij de eerste stap stijgt het minimumloon mee met de stijging van de AOW. Of dat voor de twee stappen daarna ook geldt, is nog onduidelijk.

Voorjaarsnota

Verder blijven de afspraken die de coalitie eerder maakte over de Voorjaarsnota grotendeels ongewijzigd. De defensie-uitgaven gaan fors omhoog, om over enkele jaren te voldoen aan de NAVO-norm van twee procent. Eerder maakte het kabinet al bekend dat 60.000 spaarders die te veel belasting hebben betaald compensatie krijgen.

Bedrijven betalen een groot deel van de rekening. Zo gaan ze sneller het hoge tarief voor de winstbelasting betalen. Dat gaat al gelden vanaf een winst van 200.000 euro, in plaats van de huidige 395.000 euro. En er zijn plannen om directeuren-grootaandeelhouders zwaarder aan te slaan.

Expatregeling

Verder wordt de expatregeling versoberd. Deze regeling geeft buitenlandse werknemers met specifieke deskundigheid die hier komen werken een belastingvoordeel: over maximaal 30 procent van hun inkomen betalen ze geen belasting. Deze regeling geldt voortaan alleen nog tot een inkomen van maximaal 216.000 euro, de zogenaamde Balkenendenorm.

Ook de miljardenfondsen die het kabinet in het leven heeft geroepen om problemen rond klimaat en stikstof aan te passen blijven niet ongemoeid. Naar verluidt worden deze fondsen niet geïndexeerd, wat met de huidige inflatie een flinke slok op een borrel scheelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet op bedeltoer: op zoek naar steun voor begroting

Afgelopen week gingen premier Rutte en minister Kaag van Financiën langs bij alle oppositiepartijen, een tour die op een teleurstelling uitliep. De oppositie dacht zaken te kunnen doen en kwam met torenhoge wensen, die het kabinet niet gaat inwilligen.

"Toch hoopt het kabinet dat in de Voorjaarsnota voldoende moois zit om een aantal oppositiepartijen over de streep te trekken", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Steun is nodig omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. "Ze gokken erop dat het voor een aantal partijen toch moeilijk zal zijn om deze Voorjaarsnota weg te stemmen omdat dan ook uitdrukkelijke wensen zoals de koppeling van de AOW aan het minimumloon niet doorgaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore