Linkse samenwerking

GroenLinks houdt ledenreferendum over samengaan met PvdA in Eerste Kamer

17 mei 2022 15:29 Aangepast: 17 mei 2022 15:35
Attje Kuiken en Jesse Klaver Beeld © ANP

Moeten de Eerste Kamerfracties van GroenLinks en de PvdA vanaf volgend jaar als één fractie verdergaan? GroenLinks schrijft over die vraag een referendum uit onder leden. Ook de PvdA spreekt half juni op een congres over de kwestie. Het is een nieuwe stap in de veelbesproken linkse samenwerking tussen de partijen.

Op 15 maart volgend jaar zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Op basis van die uitslag wordt de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer bepaald. De vraag die bij de leden van PvdA en GroenLinks voorligt: moeten de twee partijen als één fractie in de Eerste Kamer gaan handelen?

Van 2 tot 10 juni mogen de leden van GroenLinks stemmen. "Die samenwerking en het bundelen van progressieve krachten is belangrijk", schrijft GroenLinks-voorzitter Katinka Eikelenboom aan de leden, "omdat de maatschappelijke uitdagingen rondom klimaatverandering en sociale ongelijkheid groot zijn en we te maken hebben met politieke versnippering."

De uitslag van het referendum wordt op 11 juni verwacht. Diezelfde dag spreekt ook de PvdA over de kwestie.

Het vormen van een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer betekent niet dat de twee partijen ook met één kieslijst gaan werken tijdens de verkiezingen. De Eerste Kamer wordt indirect gekozen; gekozen leden uit de Provinciale Statenfracties kiezen de Eerste Kamer. De Provinciale Statenfracties van beide partijen fuseren niet.

Met de aankondiging nemen de partijen een nieuwe stap in hun steeds nauwer wordende samenwerking. Zo onderhandelden de partijen tijdens de formatieonderhandelingen na de vorige Kamer verkiezingen ook al als één blok en trekken de partijen in de Tweede Kamer ook sinds de vorming van het nieuwe kabinet vaak samen op.

Geen fusie

In het verleden is al veel vaker geprobeerd om een linkse samenwerking van de grond te krijgen, maar zo ver als nu ging die samenwerking nooit. Toch wordt het woord fusie de laatste tijd angstvallig vermeden; partijprominenten van beide partijen spraken zich daar eerder hard tegen uit.

De samenwerking tussen GroenLinks en PvdA staat ook op de agenda tijdens een gezamenlijke meet-up die de partijen organiseren, volgende week in Arnhem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor fractiefusie GroenLinks en PvdA: 'Einde van partij is ingezet'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore