Kamermeerderheid steunt plan

VVD wil slachthuizen sneller sluiten na herhaald dierenleed

17 mei 2022 13:40 Aangepast: 17 mei 2022 16:22
Een dierenactivist bracht in beeld hoe een varken in een slachthuis aan de oren wordt getrokken Beeld © RTL

Slachthuizen die bij herhaling de regels op het gebied van dierenwelzijn overtreden, moeten sneller worden gesloten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt dit plan van VVD-Kamerlid Thom van Campen. Hij stelt voor slachthuizen definitief te sluiten na een aantal ernstige overtredingen. Hoeveel hangt af van de zwaarte. Het kunnen er twee zijn maar ook meer.

Ook als bij herhaling de voedselveiligheid in het geding is wil Van Campen dat er hard wordt opgetreden tegen slachthuizen. Vanavond komt hij met zijn voorstel in een debat over de misstanden bij slachthuizen. Hij wil dat minister Henk Staghouwer van Landbouw zijn idee uitwerkt en in de praktijk gaat brengen.

Vertrouwen

''We zien te vaak misstanden in de slachthuizen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat bij de slacht het dierenwelzijn wordt gerespecteerd en de voedselveiligheid niet in het geding is'', zegt hij. ''Er is geen ruimte voor misstanden. Slachten is een ambacht en als er misstanden zijn, straalt dat af op de hele sector, ook op bedrijven die zich wel aan de wet houden.''

Tot nu toe zijn slachthuizen na misstanden nooit definitief gesloten. Wel zijn er door de NVWA tijdelijke sluitingen opgelegd. Slachterij Gosschalk in Epe overkwam dat vorig jaar nadat RTL Nieuws schokkende beelden van dierenleed had uitgezonden. In juli werd de vergunning van het bedrijf geschorst en moest de directie met een verbeterplan komen. Het duurde tot februari dit jaar eer er een goedgekeurd plan lag en het bedrijf weer open mocht. 

Veel harder

PVV-Kamerlid Dion Graus is het met de VVD eens dat veel harder moet worden opgetreden om een einde te maken aan de overtredingen bij slachthuizen. Ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet steunt het VVD-plan en voegt daaraan toe dat ze wil dat overtredingen die de afgelopen jaren zijn begaan dan wel moeten meetellen. 

De Partij voor de Dieren, die het VVD-plan ook steunt, waarschuwt voor het gevaar dat de toezichthouders van de NVWA minder snel 'gele kaarten' zullen gaan uitdelen, omdat de consequenties dan veel zwaarder zijn. ''Dat mag dus niet gebeuren'', stelt een woordvoerder van de partij. ''Er worden nu al te veel overtredingen niet bestraft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw schokkende beelden slachthuis: varkens en koeien krijgen klappen en stroomstoten

Slachtsnelheid

Andere partijen die het voorstel steunen zijn de PvdA en SP. D66 wil het voorstel eerst goed bekijken en gaat vanavond vooral pleiten voor verlaging van de slachtsnelheid. Dat ligt juridisch ingewikkeld, heeft minister Staghouwer de Kamer uitgelegd. Maar Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 vindt dat de minister het gewoon moet regelen omdat volgens hem veel van het dierenleed veroorzaakt wordt door het hoge tempo waarmee wordt geslacht. 

Om het VVD-plan te laten slagen, is volgens Van Campen goed toezicht op de slacht nodig met camera's. "De NVWA moet live mee kunnen kijken om te zien of er excessen zijn''. Dat kan nu nog niet omdat de wet die dat regelt vertraagd is en pas begin volgend jaar komt. 

Bekijk ook: Undercovermedewerker filmt dierenleed slachthuis: 'Slapeloze nachten'

Op schokkende nieuwe beelden uit een slachthuis in het Gelderse Epe is te zien hoe het personeel met stokken en stroomapparaten varkens en koeien mishandelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore