Ga naar de inhoud
Groene eisen

Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv

In deze woning in Drunen (Noord-Brabant) zijn de zaken al goed op orde. Beeld © Ramon van Flymen

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet.

Het kabinet kondigt aan dat vanaf 2026 groene eisen worden gesteld aan de warmte-installatie.

'Beter voor ieders portemonnee'

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zegt dat het tempo waarop huizen 'groener' moeten worden omhoog moet. "Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is."

Gemeenten
Lees ook:
Gemeenten gaan experimenteren met hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Uitzondering voor sommige huizen

Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Eerst dacht het kabinet nog dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zou zijn. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

Is er wel ruimte voor al die groene stroom? Dat zocht RTL Z eind vorig jaar uit:

Zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen: ons stroomnet kraakt in zijn voegen

02:41
Op veel plaatsen is het net al vol.