Ongewenst gedrag

D66 betaalt slachtoffer MeToo-affaire schadevergoeding

15 mei 2022 17:59 Aangepast: 15 mei 2022 19:07
Beeld © ANP

D66 keert een schadevergoeding uit aan het slachtoffer van een MeToo-affaire binnen de partij. Dat maakte de partij bekend bij een speciale ledenbijeenkomst over grensoverschrijdend gedrag. Ook gaat de partij door het stof over de eerdere reactie op de affaire.

De affaire draait om voormalig partijstrateeg Frans van Drimmelen, die zich in 2015 en 2016 seksueel grensoverschrijdend zou hebben gedragen naar een vrouwelijke partijmedewerker.  

'Onjuist'

In een verklaring laat de partij nu weten dat ze eerder onterecht de indruk hebben gewekt dat er niets aan de hand zou zijn geweest. "Dat was onjuist", zegt de partij nu.

In een extern rapport werd Van Drimmelen vrijgepleit, maar later bleek dat er bij het rapport een vertrouwelijke bijlage te zitten, waaruit wel degelijk een beeld van grensoverschrijdend gedrag naar voren kwam.

Vraag onbeantwoord

De vraag hoe dat kon gebeuren hing vandaag nadrukkelijk boven de markt, maar werd niet beantwoord, zegt politiek verslaggever Floor Bremer: "Niemand wil die vraag beantwoorden. Wel geeft de partij nu officieel toe dat er wel sprake was van grensoverschrijdend gedrag en ze bieden excuses aan voor het feit dat het veel te laat is dat ze dit erkennen. De leden lijken daar op dit moment genoegen mee te nemen." 

 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag betuigt spijt na MeToo-affaire D66: 'Had menselijker moeten handelen'

D66 zegt nu het te betreuren dat de partij 'onzorgvuldig' is omgegaan met de oorspronkelijke melding van het ongewenste gedrag van Van Drimmelen en met het rapport van vorig jaar.

Tegemoetkoming

"Wij menen dat nu alsnog een passende regeling is getroffen die tegemoet komt aan de belangen van de oud-medewerkster." Juridische uitgaven die ze heeft moeten doen worden gecompenseerd en ze krijgt een tegemoetkoming voor immateriële schade die ze heeft geleden. De vrouw zal een aanzienlijk deel daarvan doneren aan een stichting die zich inzet voor vrouwenrechten.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore