Na de zomer

Rapport over mondkapjesdeal waarschijnlijk weer uitgesteld

13 mei 2022 21:02 Aangepast: 13 mei 2022 21:04
Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Het rapport naar de totstandkoming van de mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en het bedrijf van Sywert van Lienden, is opnieuw vertraagd. Het rapport ligt er waarschijnlijk toch niet voor de start van het zomerreces op 8 juli.

Volgens zorgminister Conny Helder is er meer tijd nodig voor het horen van een betrokken partij. Dat kan mogelijk twee weken kosten.

Vorige deadline

Eerder deze week zei de minister nog dat het rapport wel klaar zou zijn voor het zomerreces begint. Die toezegging stond al vanaf het moment dat de vorige deadline, september vorig jaar, niet werd gehaald. 

Volgens de minister zijn er twee opties voor de Kamer. Of het rapport gaat aan het begin van het reces naar de Kamer, maar dan zonder kabinetsreactie. Een andere optie is dat het rapport later in het reces of erna wordt gestuurd. Dan heeft het kabinet er wel een reactie op

Miniatuurvoorbeeld
Lees ok:

OM legt beslag op miljoenen van ondernemer Sywert van Lienden

De deal kwam tot stand in het voorjaar van 2020, aan het begin van de coronacrisis. De zorg in Nederland kampte toen met een ernstig tekort aan mondkapjes. Het bedrijf van ondernemer Sywert van Lienden kondigde in de media aan voor honderden miljoenen mondkapjes te kunnen zorgen en zou die bovendien leveren zonder winstoogmerk.

Miljoenen euro's

Het ministerie ging uiteindelijk akkoord. Later bleek  dat de mondkapjes van onvoldoende kwaliteit waren om te gebruiken en dat Van der Lienden en zijn zakencompagnons er zelf wel degelijk miljoenen euro's aan hadden over gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appjes over mondkapjesdeal openbaar, De Jonge betreurt gebrek aan openheid

Uit uitgelekt app-verkeer van toenmalig zorgminister Hugo de Jonge kwam bovendien het beeld naar boven dat er bij het ministerie van begin af aan al grote twijfels waren, maar dat ambtenaren onder druk van de De Jonge akkoord waren gegaan. Zo appte een ambtenaar onder meer aan De Jonge: "Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert. Dat is bijna een dagtaak "

De zorgminister zou zich door Van der Liendens vele media-optredens onder druk gezet gevoeld hebben. 

Bekijk ook: Oppositie grilt minister De Jonge over bemoeienis mondkapjesdeal

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hadden vorige maand geen goed woord over voor de minister.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore